Øl, snus og våpen

Flere trailerlass med norske bondeantikviteter og rikelig med snusdåser, ølseidler og blanke våpen blir i disse dager registrert og undersøkt på Norsk Folkemuseum. Det skal handle om tilbakeføringen av den norske samlingen fra Nordiska Museet i Stockholm...

Utstilling
Foto: Leif R. Jansson / Scanpix

Den norske museumstanken

Analogt lesebrett runer innskripsjon

Analogt lesebrett.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Da grunnleggeren av Nordiska Museet i Stockholm, Alfred Hazelius, reiste rundt i Gudbrandsdalen og andre bygder for å kjøpe opp bondeantikviteter på slutten av 1800-tallet, våknet også den norske museumstanken. Det var slik Anders Sandvig fikk idéen til Maihaugen , og også Norsk Folkemuseum og De Heibergske Samlinger kom i gang på denne tiden.

– Det Hazelius gjorde var egentlig en positiv ting, han var en ekte skandinavist, sier direktør Olav Aaraas på Norsk Folkemuseum, som nettopp har tatt imot den siste sendingen i tilbakeføringen av tusenvis av gjenstander fra Stockholm. – Når vi er ferdig med registreringen, håper vi å deponere mange av de tilbakeførte gjenstandene også i andre norske museer, sier Aaraas.

Dekorasjonsrikdom

Ølbolle fra 1713, malt av Thomas Blix.

Ølbolle fra 1713, malt av Thomas Blix.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum denne gang, viser konservatorene fram en rekke gjenstander, blant annet en unik ølbolle i tre, rikt dekorert med portretter, tekst og tablåer, malt av Thomas Blix på gården Vinje i Telemark i 1713. – Her har vi starten på norsk rosemalingskunst, sier utstillingskoordinator Torgeir Kjos.

Rundt bollens kant står innskriften : "Den som dricker vel, han sofer vel. Den som sofer vel, han synder ikke. Den som ikke synder, han er salig. Derfor er den som dricker vel også salig". Du møter også Jan Romsaas og Frederikke Lysgård som trekker fram snusdåser, ølkrus, våpen og inventar fra 1600 og 1700-tallet på den norske landsbygda.

Digitalt Museum

”Revisjonen” på Norsk Folkemuseum; Frederikke Lysgård, Jan Romsaas og Torgeir Kjos.

'Revisjonen” på Norsk Folkemuseum; Frederikke Lysgård, Jan Romsaas og Torgeir Kjos.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Blant annet sverd og økser som kan ha vært brukt av de skotske leiesoldatene som falt i slaget ved Kringen i 1612. – Vi legger de nye gjenstandene fortløpende ut med tekst og bilde på Digitalt Museum , sier Lysgård.

Spennende historie får du Museum, NRK P2, lørdag 13/11 kl. 16.03 og søndag 14/11 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte