Kledd for miljøet

Nå kommer økoklærne.

Modell viser økologiske klær

En modell viser økologiske klær fra designeren Leila Hafzi.

Foto: Ashley Studio

Hør: Økologisk mote

Flere store designere har fått øynene opp for økologiske klær. Tone Skårdal Tobiasson fra Norwegian Initiative for Clean & Ethical Fashion (nICE) jobber bevisst for å øke forbrukernes og klesdesignernes kunnskap om økologisk design og miljøvennlig produksjon. Ett eksempel på økologisk klesdesign kan være å gi større plass til armhulene.

Mindre svette

- Dersom designerne senker armhulene i skjortene sine, vil det skapes mindre svette. Dermed kan man bruke skjorten lengre før den må vaskes. Dette har blant annet designeren Leila Hafzi gjort. Hun er én av designerne som har bygd seg opp et navn på etisk motedesign, forteller Tobiasson.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Modell viser økologiske klær

Økologiske klær fra designeren Leila Hafzi.

Foto: Ashley Studio

Lav etterspørsel

Hun tror økodesign på klær er noe som vil komme sterkt i årene framover. Det bekreftes av Jørgen Sagmo på klesbutikken Retro i Trondheim.
- Vi har lagt merke til denne trenden og har begynt å etterspørre økologiske klær fra våre leverandører. Men til syvende og sist er det forbrukeren som bestemmer. Så langt har ikke etterspørselen vært veldig stor, sier Sagmo.

Forbrukeren må også ta ansvar

Selv om designerne nå tar grep i forhold til miljøvennlig klesdesign, har også forbrukerne et betydelig ansvar.
- Dersom man vasker et plagg ofte, tørker det i trommel og stryker det før de tar det på seg, utgjør det en større miljøtrussel enn selve produksjonen av plagget, avslutter Tobiasson.

Hør: Økologisk mote