Nytt Hansamuseum i Lübeck

Når det nye Hansamuseet åpner i Lübeck om et par år, vil Bergen få sin fortjente plass.

Lübeck
Foto: Colourbox

Bryggen i Bergen står på Unesco s liste over verdensarv. Hele gamlebyen i Lübeck gjør det samme. I middelalderen gikk fartøy i skytteltrafikk mellom de to byene . Fra Bergen ble det hovedsakelig fraktet tørrfisk . Salt var en viktig vare fra Lübeck til Bergen. Hansakontoret i Bergen ble etablert på slutten av 1300-tallet, men holdt det gående selv etter at det tyske Hansaforbundet (W) ble oppløst i 1669.

Intakt arkiv

Professor emeritus Antjekathrin Grassmann.

Professor emeritus Antjekathrin Grassmann er pensjonert fra stillingen som direktør ved byarkivet i Lübeck. Her står hun med en protokoll fra Bryggen i Bergen datert 1533.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

I det rikholdige Byarkivet i Lübeck finnes over 30 løpemeter med bøker og dokumenter produsert i Bergen, det såkalte Bergenfahrer-arkivet. Professor emeritus Antjekathrin Grassmann, var sterkt delaktig å få samlet Lübeck-arkivet etter krigen. Russerne hadde tatt det som krigsbytte. Nær sagt hele arkivet er nå tilbake i Lübeck og Bergenfahrer-arkivet ansees som inntakt.

Nytt Museum

Professor Geir Atle Ersland.

Professor Geir Atle Ersland ved Universitetet i Bergen har studert arkivene i Lübeck og henter fram nye detaljer fra Hanseatenes liv på Bryggen i Bergen.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

En som har brukt dette arkivet flittig er professor Geir Atle Ersland i Bergen. Han er ansatt ved Senter for middelalderforskning ved Universitetet i Bergen. Stadig henter han fram ny kunnskap om Bergen gjennom arkivet i Lübeck. Ersland er også med i en rådgivningskomite i forbindelse med byggingen av et nytt Hansamuseum i Lübeck. Direktør ved Lübecks byarkiv, er professor Rolf Hammel-Kiesow. Han er sterkt delaktig i utviklingen av det nye museet.

Bergen representert

Schiffergesellschaft i Lübeck er skippernes selskap.

i Lübeck er skippernes selskap. Det er en av Lübecks mest spesielle spisesteder. En egen Bergen-benk står i restauranten. Det var den benken kapteinene som seilte på Bergen i Hansatiden satt på.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Professoren forteller at museet skal stå ferdig i 2013-2014. Museet blir bygget i tilknytning til Borg-klosteret nord i den gamle bydelen. I det nye museet som bygges vil Bergen få sin fortjente plass.
I restauranten Schiffergesellschaft - skipperselskapet, finnes en benk som kalles Bergenbenken. Den er fra begynnelsen av 1500-tallet. Ved benkens ende er det et symbol som viser en tørrfisk med krone. Benken er en av flere Bergen-symboler i Lübeck.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 17/12 kl. 16.03 og søndag 18/12 kl. 08.03. Programleder er Jan Henrik Ihlebæk.