NRK Meny
Normal

NRKs første sex-program

9. april 1969 sendte NRK sitt første TV-program om sex og samliv. Det ble det selvfølgelig bråk av!

Mann og kvinne skapte han dem
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Å være programskaper i gamle dager var ikke alltid like lett. Det fikk Mette Janson erfare da hun i 1969 lagde "Om samlivsspørsmål", NRKs første programserie om ting som til da hadde vært ansett som fullstendig utelukket å ta opp i kringkastingen.

Mette Janson
Foto: Scanpix / SCANPIX

"Rikshora på Marienlyst"

Serien omhandlet blant annet seksualliv og prevensjon - et dengang særdeles dristig og kontroversielt tema i fjernsynet. På folkemunne fikk Janson etter serien et mindre hyggelig klengenavn...

Jeg fikk brev som var adressert til "Norges horeri-lærerinne nummer en", det sto ikke Marienlyst engang. Og det kom fram til meg likevel, ikke engang Postverket var i tvil.

Mette Janson / Dagsavisen

Debattert i Stortinget

Hemmelig telefon måtte hun også få. Serien var så omstridt at den til og med og ble debattert i Stortinget, og det var allerede før den ble sendt!

9. april 1969 gikk første del, "Mann og kvinne skapte han dem" på lufta, et program som nok førte til at familiefedre og -mødre i mangt et møblert hjem sendte barna til sengs tidligere enn vanlig.

I første program forteller blant annet forfatter Bjørg Vik om forskjellen på kvantitet og kvalitet i seksuallivet. Et ungdomspanel diskuterer også sexpress blant unge:

Se video: Mann og kvinne skapte han dem. Første del i serien "Om samlivsspørsmål" fra 1969.

Del to tar for seg seksuallivets plass i tilværelsen og betydningen av åpenhet omkring samlivets gleder og sorger:

Se video: Kan vi snakke med hverandre? Annen del i serien "Om samlivsspørsmål" fra 1969.

Les mer:

Hvem skal lære oss seksuell ABC?

Folkeopplysningens fyrtårn

Seksualopplysning for alle

Seksualopplysning var omdiskuterte saker på 1960-tallet, noe reaksjonene på programmet 'Mann og kvinne skapte han dem' tydelig viste. Her et bilde fra en demonstrasjon i Oslo til støtte for prevensjonsopplysning.

Foto: Stage, Jan / SCANPIX