NRK Meny
Normal

Menn undertrykkes i hjemmet

 - Menn må tilpasse seg damene for å unngå krangel, mener Klaus Joakim Sonstad i Kveldsåpents mannspanel.

Streng dame
Foto: Scanpix

Si din mening her!

 

Temperaturen blir høy i kveldsåpents mannspanel når temaet hersketeknikker kommer på banen. Mannspanelet består av musiker Sveinung Sundli (28), journalist Klaus Joakim Sonstad (36) og sosialpsykolog Arnulf Kolstad( 65).

Panelet er enige om at menn undertrykkes i norske hjem. De mener at både kvinner og menn bruker hersketeknikker, men at kvinnene er sleipere.

- Damer er smarte. De lar mannen sitte i den beste stolen, og føle seg litt sjef, men egentlig er det hun som er sjefen, sier Sundli.

Må ta avstand fra silikonpupper

Klaus Joacim Sonstad
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

- Mange menn tør ikke si det de mener, og hvis det regnes som undertrykkelse, ja da er det mange menn som er undertrykket, sier Sonstad.

- Dersom dere ser ei pen dame på TV og du sier ”se de puppene”, da er bråket løs. Du skulle selvfølgelig ha sagt at du tar avstand fra de store silikonpuppene.

Panelets eldste deltaker Arnulf Kolstad er enig i at kvinnene bruker sin makt på en smartere måte, men tror aldri han kunne ha funnet på å kommentere pupper foran en dame.

– Kanskje har det noe med min alder å gjøre, men jeg kunne aldri ha sagt ” se de puppene der!” Det er såpass innarbeidet i meg hva jeg kan si foran en dame, så kanskje er jeg skikkelig undertrykt, ler sosialpsykologen.

 

Retten til å være den du er

Arnulf Kolstad
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

I et godt og likestilt forhold bør både menn og kvinner tørre å si hva de mener. Ellers kan konsekvensene bli at man lever seg ut på andre arenaer, mener Sonstad. Kolstad er uenig og mener friheten til å være den du er, er typisk for vår individualistiske kultur.

- I andre kulturer er man mer opptatt av å tilpasse seg hverandre og skape harmoni, sier han.

Kolstad syns det er greit å måtte tilpasse seg litt det andre kjønn.

- Det er en kjensgjerning at vi menn må veie våre ord på gullvekt. La oss bare innse at kvinner er annerledes enn oss menn. Jeg tror vi ofte snakker på forskjellige bølgelengder.

Si din mening her!

 

Hør hele diskusjonen på i Kveldsåpent torsdag 15. november eller hør den nå