NRK Meny
Normal

Menn sutrer mest

Før gjorde kvinner seg svake for å skape skyldfølelse hos andre. Nå er det mannen som sutrer mest, mener Kveldsåpents kvinnepanel

 

Mann gråter
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Si din mening her!

 

Kveldsåpents kvinnepanel diskuterer hersketeknikker i hjemmet.

- Før var det kvinnene som spilte svak og ynkelig for å få det som de ville. Spesielt kvinnegenerasjonen over meg, sier psykolog Turid Suzanne Berg- Nielsen (56). I dag er det like gjerne mannen som tar offerrollen. Hør ukens diskusjon her

Kjønnsforsker Siri Øyslebø Sørensen
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

- Ta for eksempel likestillingsdebatten i dag. Menn sutrer over at de ikke får lov til å være så macho som de vil, sier Siri Øyslebø Sørensen. Hun mener menn gjør seg svake og bruker det som et maktmiddel i likestillingsdebatten.

- Det er en svært interessant observasjon, sier kjønnsforskeren.

Kvinner er onde med hverandre.

Panelet mener at både kvinner og menn kan bruke de samme hersketeknikkene mot hverandre. Kvinner kan kjefte høyrøstet og menn kan sutre og være svak. Men det er når kvinnene er alene at hersketeknikkene blir reindyrket. Kvinnene er ondskapsfulle på en måte menn ikke er, mener panelet.

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

- Egentlig liker jeg ikke at vi skal forklares ut i fra kjønnene, sier skuespiller Meløy. Det er en måte å herske på det også. Men kvinner seg i mellom kan være veldig onde. Det kan være et ord eller et tonefall det er umulig å forsvare seg mot.

- ” Jeg viste altså ikke at hun var din mor. Enn at du fikk en så fin unge! Altså, guuuri, det hadde jeg ikke trodd…..!” Det har jeg hørt en kvinne si til en annen kvinne på en ondskapsfull måte, hermer skuespilleren. Hun syns kvinner bør være litt oppmerksomme på hvordan de stikker hverandre med ord og utsagn.

Turid Suzanne Berg-Nielsen tror ikke kvinner er mer konkurrerende enn menn. - Menn måler krefter mer direkte. Vi kvinner er mer infame. Kanskje vi burde spytte litt mer direkte ut!

Marianne Meløy mener at kvinnene bør gjøre noe med sin væremåte.

- For meg er mer opprørende å diskutere og krangle med kvinner enn med menn! Det er lettere å bli venner igjen med menn etter at vi har vært uenige.

Si din mening her!

 

Hør ukens diskusjon her eller i Kveldsåpent torsdag 22. november.