Hopp til innhold

Mellom hedendom og kristendom

Møtet mellom den norrøne, hedenske troen og den nye kristendommen tok flere hundre år og har etterlatt bare noen få spor. Men hvordan ser vi de første kristne markørene i en hedensk tid ?

Norrønt steinkors i Yorkshire

Steinkorset ”Old Ralph” på hedene i Yorkshire er et norrønt kors fra hedensk tid.

Foto: Øyvind Arntsen / Museum P2 / nrk

Er det bare eksotiske tilfeldigheter når arkeologene finner kristne symboler i vikinggraver ? Korsformede hengesmykker i kvinnegraver, mynter med innrissede kors og andre ”markører for kristen identitet”, som seminaret til Middelaldersenteret ved Universitetet i Bergen het.

Et internasjonalt utvalg forskere, fra USA, Tyskland, Storbritannia, Russland og Norge, var samlet for å gi sine synspunkter på hvordan dette kulturmøtet fant sted på 700-, 800 og 900-tallet.

- I Danmark tok denne overgangsperioden bare 200 år, sier professor Jørn Stecker, mens det i Sverige og Norge kanskje gikk så mye som 300 år før kristningen var gjennomført.

Kristne og hedenske symboler

Lilla Kopár
Foto: Øyvind Arntsen / MUSEUM / nrk

I MUSEUM forteller også Lilla Kopar fra Det katolske universitet i Washington om kristen symbolikk på steinkorsene i Yorkshire, reist av norrøne innvandrere. - Vi ser typiske norrøne legender fortalt i bildemotiver på kristne kors, sier Kopar. - Ragnarok, Sigurd Fåvnesbane og legenden om smeden Veland fra Den eldre Edda er det som forekommer oftest, sier Kopar. Hun ser de norrøne korsene på De britiske øyer som et uttrykk for mer enn kristen tro. - Dette var markører som fortalte om makt, vellykket integrering og den nye tid, sier hun.

Museum i NRK P2

  • lørdag 8. mai kl. 16.03 og
  • søndag 9. mai kl. 08.03

Programlededer: Øyvind Arntsen