Nobels fredspris

Desember er julemåneden, men også måneden for den årlige høytideligheten i forbindelse med overrekkelsen av Nobels fredspris. Månedens tema i NRK Gull er derfor nettopp fredsprisutdelinger gjennom tidene.

Nobels fredspris
Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

I sitt testamente stilte Alfred Nobel tre krav til fredsprisvinnerne. Det holdt at ett av dem ble oppfylt, og tolkningen har variert gjennom et drøyt hundreår. De tre kravene var arbeid for ”reduksjon av militærstyrker”, ”arrangering av fredskongresser” og ”nasjonenes forbrødring”.
I ”Månedens tema” tar vi for oss et bredt utvalg av 5 prisvinnere fra de siste 70 årene.

Fridtjof Nansen
Foto: NOVOSTI / SCANPIX

Den aller første utdelingen i NRKs radioarkiv er fra 1938. Det året gikk prisen til Det internasjonale Nansenkontoret med base i Sveits, 16 år etter at Fridtjof Nansen personlig fikk den samme prisen. Nansenkontoret drev med utstrakt arbeid for Europas flyktninger, og var en forløper for den senere institusjonen FNs høykommisær for flyktninger.

Hør: Nobels fredspris 1938. Nansenkontoret

Nobels Fredspris 1964 til Dr Martin Luther King
Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

I disse Obama-tider er det naturlig å ta med et av hans forbilder, nemlig Martin Luther King. King fikk, som den yngste mottageren gjennom tidene, overrakt fredsprisen i 1964 for sitt ikke-voldelige arbeid for de fargedes borgerrettigheter i USA.

Se: Han hadde en drøm.

Hør: Nobels fredspris 1964. Martin Luther King

Les mer: 40 år siden drapet på King

Nobels Fredspris 1971 til Willy Brandt
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

I 1971 gikk prisen til Willy Brandt for hans arbeid for avspenning som Vest-Tysklands forbundskansler fra 1969 til 1974. Med sin bakgrunn som tysk politisk flyktning i Norge på 30- og 40-tallet snakket Brandt glimrende norsk, noe han demonstrerte på slutten av sin takketale.

Se: Willy Brandt blir forbundskansler.

Hør: Nobels fredspris 1971. Willy Brandt

Nobels Fredspris 1975 til Andrej Sakharov
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Andrej Sakharov var kjernefysiker, og ble regnet som den sovjetiske hydrogenbombens far. Senere viet Sakharov sitt liv til kamp for fred, frihet og atomnedrusting. Dette var selvfølgelig ikke populært i Kreml, og i 1975 nektet de sovjetiske myndighetene ham utreisetillatelse for å motta Nobels fredspris i Oslo. Dermed ble han den første til ikke å kunne møte opp personlig til utdelingen av politiske årsaker siden Carl von Ossietzky i 1935.

Hør: Nobels fredspris 1975. Andrej Sakharov

Dalai Lama mottar Nobels fredspris 1989.
Foto: Hanssen, Eystein / SCANPIX

I 1989 gikk prisen til Tenzin Gyatso, det tibetanske folkets 14. Dalai Lama. Tibets åndelige leder fikk prisen for sin ikke-voldelige kamp for sitt folks frihet fra de kinesiske okkupantene.
Formannen i Nobelkomiteen, Egil Aarvik, sa at prisen også delvis ble tildelt for å ære minnet om Mahatma Gandhi, som ikke selv rakk i komme i betraktning før han ble myrdet i 1948.

Hør: Nobels fredspris 1989. Dalai Lama

Månedens tema – hver mandag i desember på NRK-Gull.