I år får den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo prisen. Men han kan ikke komme til Norge for å motta den. Han soner for øyeblikket en 11 år lang fengselsstraff i hjemlandet. Kinesiske myndigheter har reagert sterkt på prisutdelingen. Prisvinneren har vært en torn i øyet på makthaverne helt siden han deltok i demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i 1989.
Historien om fredsprisen viser at det er flere som ikke har kunne være tilstede og motta hyllesten i Oslo rådhus.
Hør Arne Bakkes radioprogram om Nobels fredspris:
Andrej Sakharov
Elena Bonner mottar Nobels fredspris på vegne av sin mann, Andrej Sakharov, i 1975.
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIXI 1975 fikk den sovjetiske vitenskapsmannen Andrej Sakharov fredsprisen for hans arbeid for menneskerettigheter. De sovjetiske lederne var svært kritiske til valget, og nektet Sakharov å reise til Oslo. Konen, Eelena Bonner, måtte derfor ta imot prisen på hans vegne. Etter utdelingen ble ekteparet Sakharov satt under streng overvåkning i byen Gorkij. Først da Gorbatsjov overtok makten i 1985, fikk de vende tilbake til Moskva.
Lech Walesa
I 1980 gikk prisen til den polske menneskerettighetsforkjemperen Lech Walesa. Prisen ble mottatt av hans kone Danuta og sønnen Bogdan.
Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIXI 1983 gjentok historien seg. Den polske fagforeningslederen Lech Walesa fikk fredsprisen, men kona Danuta måtte hente prisen i Oslo fordi han var redd for at myndighetene ville stenge ham ute fra hjemlandet dersom han reiste.
Ang San Su Kyi
Michael Aris mottar fredsprisen på vegne av sin kone, Ang San Su Kyi.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIXNok et eksempel på en prisvinner som var forhindret i å komme til Oslo er Ang San Su Kyi i 1991. Den burmesiske demokratiforkjemperen og partiet hennes vant egentlig valget året før. Men hun kom aldri til makten; i stedet ble hun arrestert av militærjuntaen.
Dalai Lama
Tibets åndelige leder, Dalai Lama får får Nobels fredspris i 1989.
Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIXKinesiske myndigheter er ikke glade for Nobelkomiteens beslutning om å gi årets fredspris prisen til en forkjemper for menneskerettighetene. Begeistringen sto heller ikke i taket da den tibetanske lederen Dalai Lama fikk fredsprisen i 1989. Dalai Lama kom til Oslo, men de kinesiske reaksjonene var kraftige.