Hopp til innhold

Skip og skipsfart

I månedens tema i august på NRK Gull skal vi se på norsk sjøfartshistorie. Gjennom hele måneden skal vi sende programmer og musikk med et maritimt tilsnitt.

Christian Radich
Foto: HANDOUT / SCANPIX

Sjøfart
Foto: ATHAR HUSSAIN / REUTERS

Reporter Einar Bjorvatn fulgte i 1996 linjeskipet M/S Toba av Tønsberg. I dette programmet gir han et bilde av livet ombord og driften av skipet som har sin faste rute jorden rundt.

Lytt: Månedens tema august (4): M/S Toba - et Norge i drift

Sjømannsliv
Foto: Scanpix/ Arkiv / Scanpix

En gang i tida dro mange gutter her i landet til sjøs. Knapt 15 år gamle møtte de opp på hyrekontoret med tillatelse fra mor og far for å tjene penger og se verden. I 2003 reiste flere hundre av dem på cruise fra Bergen til Newcastle i England for å mimre om livet til sjøs i åra etter andre verdenskrig.

Lytt: Månedens tema august (3): Barken Monia og sjømannscruise

Lyngør Fyr
Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

I "På krysstokt i Lyngørleia" fra 1956 kan du bli med til et Sørland badet i solskinn. Dette er det andre programmet i månedens tema i august her i NRK Gull hvor vi ser på skipsfart og sjøfartshistorie.

Lytt: Månedens tema august (2): På krysstokt i Lyngørleia.

Seilskip
Foto: DESMOND BOYLAN / REUTERS

Først ute er et program Julius Hougen og Kjell Rosenberg lagde i 1952. I ”Under seil på de store hav” skal vi tilbake til tiden da norske seilskip regjerte verdenshavene:

Lytt: Månedens tema august (1): Under seil på de store hav

Månedens tema – hver mandag på NRK Gull