Hopp til innhold

Lindesnes Fyr

Et stort bål ved Norges sydligste punkt, var starten på fyrvesenet i Norge. Fire hundre og femti år senere er fyrene avfolket.

Lys og varme
Foto: Colourbox

Da det i 1656 ble tent et kjempemessig bål på Lindesnes for å veilede handelsskutene fra Europa var det starten på det som mange år senere ble det norske fyrvesenet. Etter hvert ble bålet erstattet av en jernkurv med glødende kull, som ble heist opp på en høy stang.

En skatt på alle skipsanløp fra Bergen til Bohuslän var måten å finansiere det på. Lindesnes var i seilskutetiden det viktigste landemerke for alle som skulle gå fra Kontinentet og inn i Østersjøen. Det å finne veien mellom Skagens odde og ”neset” kunne være en prøvelse i de farlige farvannene hvor Skagerrak møter Nordsjøen. For å skille mellom Skagen og Lindesnes ble det bestemt at neset skulle ha to kurver kull, mens det bare var én gledene kule på Skagen.

Lindesnes fyr

Lindesnes fyr.

Foto: Morten Rakke / Scanpix

I Museum denne gang, forteller Jo van der Eynden fra Vest-Agder fylkeskommune og Knut Baahr Kristoffersen fra Kystverket om Fyrvesenets historie i Norge. Fra 1841 skjøt byggingen av nye fyr stor fart, og hele kysten ble dekket av de mest moderne fyrblink datiden kunne skaffe.

Fra og med 2003 ble alle fyr avfolket og automatisert, og du møter den siste fyrvokteren på Lindesnes, Knut Dybvik, som forteller om hvordan fyrene nå skal drives. I dette programmet fra 2003 kan du bli med helt inn i den gamle fyrlykta, høre historien om kull-bærerne, og få et autentisk inntrykk av hvordan det låter når selve tåkeluren brøler ut over havet fra Lindesnes.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 9/7 kl. 16.03 og søndag 10/7 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.