Hopp til innhold

Flukten til London

I Museum forrige uke besøkte vi Kongehytta ved Trangen. Nå går turen videre med Tor Bomann-Larsen til siste statsråd i Tromsø før Kong Haakon og Kronprins Olav går om bord i båten til London.

Kong Haakon går om bord i HMS Devonshire i Tromsø den 7.juni med kurs for London.
Foto: fra boken ”Æresordet”

Bare et steinkast fra Bispegården i Tromsø ligger den ærverdige murvillaen Storhaug på en høyde over byen. I de dramatiske krigsdagene i mai og juni 1940 var det direktør Johan Anker, kronprins Olavs gode seilervenn, som hadde leid seg inn der. – Anker var i byen på oppdrag fra det tyskvennlige Administrasjonsrådet i Oslo, og han gjorde alt han kunne for å overtale Kongen, og særlig Kronprins Olav til å bli igjen i Norge når regjeringen Nygaardsvold reiste til London, sier Tor Bomann-Larsen.

Bispegården i Tromsø, hvor siste statsråd ble holdt 7.juni 1940.

Bispegården i Tromsø, hvor siste statsråd ble holdt 7.juni 1940.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I denne utgaven av Museum forteller Bomann-Larsen om arbeidet med Æresordet, bind 5 av biografien om Kong Haakon og Dronning Maud. – Selv om kronprinsen lenge holdt fast ved at han ville bli igjen som krigsfange i Norge, ombestemte han seg kvelden før det siste statsråd i Bispegården i Tromsø den 7.juni.

Vidkun Haugli, Tor Bomann-Larsen og Haakon Bredrup studerer kongens signatur og takk i hytteboka i T

Vidkun Haugli, Tor Bomann-Larsen og Haakon Bredrup studerer kongens signatur og takk i hytteboka i Trangen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– I adjutant Oswald Nordlies dagbok står det beskrevet hva som skjedde, sier Bomann-Larsen og siterer fra sine kilder : - Da vi var alene på hytta i Trangen , etter litt nattmat, redegjorde kronprinsen for de grunner som hadde beveget regjeringen til å bestemme seg for reise til England i morgen. Både Kongen og Kronprinsen gråt.

Lokalhistoriker Vidkun Haugli og Tor Bomann-Larsen foran Haug gård i Øverbygd.

Lokalhistoriker Vidkun Haugli og Tor Bomann-Larsen foran Haug gård i Øverbygd hvor Johan Nygaardsvold bodde i mai 1940.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum reiser Bomann-Larsen og lokalhistoriker Vidkun Haugli fra Kongehytta i Trangen gjennom Målselv til Storhaug og Bispegården med statsrådsalen i Tromsø. Vi stopper blant annet på Haug gård i Øverbygd hvor Johan Nygaardsvold bodde i 14 dager, og hører et opptak med Astrid Haug som tok imot de celebre gjester da de kom stampende gjennom snøen natten til 2.mai 1940. – Alle hadde de dekknavn, det var Papsen og Gubben og Karlsen på Hokstad og jeg ikke hva, sier hun.

Spennende historie serveres i Museum, NRK P2, lørdag 5/11 kl. 17.30 og søndag 6/11 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.