Hopp til innhold

Kongehytta i Balsfjord

Bli med til stedet der Kong Haakon og kronprins Olav tilbrakte de siste ukene på norsk jord i mai og juni 1940. Med forfatter Tor Bomann-Larsen som guide.

Slik ser hyttetunet på Trangen ut i dag. Alle bygninger er restaurert, men er de samme som i 1940.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Da den britiske krysseren Glasgow gled inn på Tromsø havn om kvelden den 1.mai 1940 raste kampene om Narvik, men resten av Nord-Norge var fortsatt fritt. Om bord var deler av Nygaardsvolds regjering på flukt fra tyskerne, men den viktigste lasten var Kong Haakon og kronprins Olav. Det var for farlig både for kongen og byen at de ble i Tromsø, så i all hemmelighet ble kongen og kronprinsen fraktet videre innover Balsfjorden.

Hemmelig residens

mai 1940: Kongen og kronprinsen med strikkede gensere, Haakon litt kort på armene. Johan Anker i sportsdress. Mai 1940

mai 1940: Kongen og kronprinsen med strikkede gensere, Haakon litt kort på ermene. Johan Anker i sportsdress.

Dagen etter hadde de reist gjennom dyp snø innover på fjellet til fylkeslege Dybwad-Holmboes tømmerhytte ved Trangen, en snau mil fra Skjold i Målselv. Her ble de fra 2.mai til 7.juni, da beslutningen ble tatt om å reise til England. – I mer enn en måned var dette Kong Haakons tømmer-residens i det høye nord, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen, som i sin bok ”Æresordet” i detalj beskriver de dramatiske ukene på Trangen og i Tromsø.

Restaurert og intakt

Samme veranda i dag med nåværende eier, Haakon og Mai Bredrup, lokalhistoriker Vidkunn Haugli og kon

Samme veranda i dag med nåværende eier, Haakon og Mai Bredrup, lokalhistoriker Vidkunn Haugli og kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Bomann-Larsen og Museum besøker kongehytta og møter nåværende eier, pensjonert Mack-direktør Haakon Bredrup. Kongehytta og hele hyttetunet med mange forskjellige, små tømmerhus er restaurert og vedlikeholdt og inne i hovedhuset er de fleste rommene helt inntakt. – Her holdt kongen statsråd, det ble sendt og mottatt viktige telegrammer, gitt audienser og holdt fortrolige møter. Og ikke minst var det her kongen og kronprinsen kom fram til sitt standpunkt om at de begge skulle forlate landet, sier Tor Bomann-Larsen.

Utenriks på hytta

Like ved Kongehytta ligger et kongelig tilfluktsrom i gråstein og tømmer, bygget for kong Haakon og

Like ved Kongehytta ligger et kongelig tilfluktsrom i gråstein og tømmer, bygget for kong Haakon og kronprins Olav.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Kanskje kunne også denne tømmerhytta blitt en enda viktigere residens, siden det pågikk utenrikspolitiske forhandlinger via Sverige om å innføre en demarkasjonslinje syd for Narvik. – Da kunne Tromsø blitt hovedstad i det frie Norge, sier Bomann-Larsen. Museum besøker også et lite tilfluktsrom, en bunker av gråstein og tømmer som ligger like ved Kongehytta. – Dette kunne blitt det norske kongehusets siste skanse, sier Bomann-Larsen.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 29/10 kl. 16.03 og søndag 30/10 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.