Hopp til innhold

- Du milde kineser!!...eller?

Du milde kineser! - het det visst før. DET gjør det nok ikke lenger etter alle demonstrasjonene mot den olympiske fakkelstafetten.

Støtte for tibetanernes kamp

31. mars 2008: Underskriftslister utenfor Stortinget i forbindelse med en markering til støtte for tibetanernes kamp.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Alle de internasjonale protest- og boikott-forslagene har nok provosert den jevne kineser, som er så stolt av å være arrangør av årets olympiske leker.

Hvilke rettighetsbrudd?

Mens sinnet vokser i Kina, fortsetter vi med å vise til brudd på menneskerettighetene i dette gigant-landet. Men hvilke brudd snakker vi om i all vår skinnhellighet?

Forsker Koen Wellens ved Kina-programmet på Institutt for Menneskerettigheter i Oslo bistår Verdibørsen med å se på hvilke rettigheter som skal beskyttes til hvilken pris.

Kina- og Tibet-eksperten Koen Wellens

Kina- og Tibet-eksperten Koen Wellens

Foto: Ola Sæther

Til hvilken pris?

Behandlingen av de barske munkene i Tibet og fengslingen av journalister med kilder får stor oppmerksomhet. Men hvilket vern har andre økonomiske, sosiale, sivile og politiske rettigheter i dagens Kina?

Kan vi legge våre ”vestlige” verdier og prinsipper til grunn for vår fordømmelse? Er den kinesiske befolkningen moden for demokrati og folkestyre? Skal Kina ansees som et utviklingsland i menneskerettighets-perspektiv nå når landet er blitt verdens ledende økonomiske stormakt?

Hva med kinesernes rå og aggressive utbytting av afrikanske stater, der de plyndrer råvarer ved å holde de verste despoter ved makten?

Hva kan Norge gjøre?

Ingen stater tør å ignorere Kinas voksende økonomiske muskler. Kan vi tro på norske investorer når de bedyrer at deres engasjement i Kina fremmer respekt for menneskerettigheter og internasjonal folkerett?

..Mange spørsmål!....følg med i Verdibørsen så får du svar…

Verdibørsen i NRK P2
Lørdag kl. 08.05 og på Kinadagen søndag kl.17.03