Hopp til innhold

Islands sagaer, del 2

Bli med på besøk til Borg og Reykholt på Island og hør om ytre og indre dramatikk i Egil Skallagrimssons sagadiktning.

Museum til Island
Foto: Leon Neal / AFP

Kvadet ”Hovudlausn” er et vindu inn i en hedensk tankegang og sjeleliv, en verden så fremmed for oss at selv ikke Snorre kunne ha skrevet det, sier sogneprest Geir Waage i Reykholt kirke. Waage deklamerer og tolker flere strofer på islandsk fra Egil Skallagrimssons berømte dikt til Eirik Blodøks i York.

Formfullendt

Professor Jon Gunnar Jørgensen og sogneprest Geir Waage på stedet der Snorre ble drept på Reykholt.

Professor Jon Gunnar Jørgensen og sogneprest Geir Waage på stedet der Snorre ble drept på Reykholt.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Dette er sagalitteraturens mest formfullendte dikt. Jeg kan nesten forstå at Egil ble benådet fra sin dødsdom som takk for diktet, sier professor Jon Gunnar Jørgensen. På gården Borg møter vi en annen av Islands berømte prester, sogneprest Torbjørn Arnason. Han gir sin tolkning av det andre store diktet i Egils saga, ”Sonatorrek”, som Egil ifølge sagaen skrev mens han hadde bestemt seg for å dø, innelåst i sovekammeret sitt på Borg.

Bevingede ord

– I de første linjene er han så preget av sønnetapet og trangen til å dø at han nesten ikke kan bevege tungen, men han dikter seg likevel tilbake til livet og avslutter med at ”Hel får ennå vente”. – Det hender jeg bruker dette diktet i mine prekener, sier Arnasson, som også forteller om kvelden for mange år siden da forfatteren Jorge Louis Borges banket på døra.

Verdenslitteratur

En abstrakt og forvridd skulptur markerer stedet på Borg der Egil bodde.

En abstrakt og forvridd skulptur markerer stedet på Borg der Egil bodde.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Borges var blind og gammel, men ville gå rundt her og føle stedet der Egil hadde diktet, sier Arnasson. Professor Jon Gunnar Jørgensen forteller om både ytre og indre dramatikk i Egils saga. – Det blir verdenslitteratur av de store indre spenningene i Egil, sier Jørgensen. – Det er den motbydelige og usympatiske vikingen som i sitt diktergeni også rommer en poetisk og var side uten sidestykke. Programmet sendt første gang i oktober 2008.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, Påskeaften kl. 16.03 og 1. Påskedag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.