Hopp til innhold

INTOPS

100 000 norske soldater har deltatt i internasjonale operasjoner.

Norske soldater med helikopterstøtte i Afghanistan.
Foto: Forsvaret

Tysklandsbrigaden, som under britisk kommando deltok i okkupasjonen av Tyskland etter Annen verdenskrig, var starten på mer enn 100 internasjonale operasjoner Norge har deltatt i fram til i dag. – Men historien starter ikke der, sier forskningsleder Terje Holm ved Forsvarsmuseet . Allerede i 1848 sendte Stortinget, etter henstilling fra kong Oscar den første, ett tusen norske soldater for å stabilisere grensen mellom Danmark og Tyskland.

Internasjonalt

UNEF på Gaza , ble avløst av UNIFIL i Libanon.

UNEF på Gaza , ble avløst av UNIFIL i Libanon.

Foto: Forsvaret

– Og kanskje enda mindre kjent er det at Stortinget også sa ja til en henstilling fra Folkeforbundet i 1920 om å sende fredsbevarende styrker til Vilnius. Men den kontingenten kom aldri av gårde, sier Holm. Den nye utstillingen på Forsvarsmuseet har valgt ut et representativt utvalg av INTOPS – internasjonale operasjoner, fra videreføringen av Tysklandsbrigaden til Koreakrigen, hvor Norge deltok med sanitetssoldater i Normash, Midtøsten med UNIFIL , Afrika sør for Sahara, Libya, Balkan, Gulfen og Afghanistan. - Den norske deltakelsen i slike operasjoner har formet og modernisert det norske Forsvaret, sier Husebø.

Fra skepsis til aksept

Brigader Ulf E Husebø, tidligere presseoffiser Dag Leraand og museumspedagog Mads Berg med uniformer

Brigader Ulf E Husebø, tidligere presseoffiser Dag Leraand og museumspedagog Mads Berg med uniformerte utstillingsdukker på Forsvarsmuseet.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Utstillingen tar også for seg hvordan synet på INTOPS har forandret seg. Fra fagmilitær skepsis til at man i dag ikke kan gjøre karriere i Forsvaret uten å ha erfaring fra internasjonal tjeneste. – Under UNIFIL i Libanon merket man for alvor at de fredsbevarende styrkene kom under politisk press, sier inforasjonsrådgiver Dag Leraand. – Man skulle bevare en fred som ikke var der i utgangspunktet, og allerede fra dag én ble de norske styrkene beskutt fra palestinsk side. – Når er man fredsbevarende og når er man stridene? Det er også et spørsmål vi forsøker å ta opp i utstillingen, sier Leraand.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 5. mai kl. 16.03 og søndag 6. mai kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.