10 juletradisjoner som kan pensjoneres

Så er julen her igjen, med gaver, ungehyl, kakebaking og fulle nisser. Vi har kåret de ti juletradisjonene som er mest modne for utskifting.

Julenisser på sparkesykkel
Foto: SUZANNE PLUNKETT / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10 juletradisjoner vi ikke trenger lenger

Julen kommer, i år som før, og det nærmer seg nok en gang tid for de faste postene. Jul er mer enn noe annet høytiden for tradisjoner, og vi for vår del synes kanskje det har hopet seg opp litt for mange nå. For mellom fulle nisser, overfylte shoppingsentre og repriser på TV er det vel noen skikker som peker seg ut som mindre enn absolutt nødvendig.

Her er listen over de 10 juletradisjoner det definitivt er på tide å legge på hylla!

10. Gaver til (og fra) folk vi ikke egentlig kjenner

Menn med mange slips

Ser du noe du ønsker deg?

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Vi har alle noen å utveksle julegaver med som vi ikke egentlig husker hvorfor vi tar oss bryet for, og som vi sjelden ser ellers i året. Så blir det til å kjøpe noe stygt og ubrukelig i år igjen, eller gi bort noe gammelt skrot du har liggende. Og håpe det ikke er julegaven du fikk av dem i fjor.

9. Korpsmusikk i nissekostymer

Tradisjonen med barn som spiller korpsmusikk i det offentlige rom er vel i det hele tatt ikke optimal, ikke til noen høytid. Og det blir ikke bedre av at de kler seg opp som nisser og stiller opp utenfor kjøpesentre i førjulen. Det blir verre.

8. Syv sorter

Ikke et vondt ord om småkaker, men hvorfor akkurat syv? Kan man ikke bare lage så mange man har lyst til, eller de man liker, uten at julepolitiet skal legge seg opp i antallet?

7. Jul i november

Nå høres det kanskje ut som vi bare er julehatere, men det stemmer ikke. Tvert i mot. Vi bare føler at det er noen som utnytter høytiden i våre hjerter til sine egne formål. For ærlig talt, det er ikke jul i november. Det er bare noe de finner på for å få deg til å handle mer effektivt. Når julegatene er på plass en drøy måned før høytiden faktisk begynner, oppfordrer vi heller til å bruke andre gater. Til de skjønner at det er noen ting som faktisk er hellige.

6. Mas om hvit jul

Nok en jul har kommet uten så mye snø å se i lavlandet. Og det eneste som plager oss med det er alle de som høylytt mener at det skal være hvitt omkring oss om julen. Selv liker vi at det er varmt og godt inne, og nøyer oss med det. Og allerede Bing Crosby hadde skjønt at hvite juler var noe som hørte fortiden til.

5. Grevinnen og hovmesteren

Grevinnen og hovmesteren

Se, han leker full! Det er kjempegøy!

Foto: NTB-arkiv / Scanpix

Av en eller annen grunn er det blitt en uomgjengelig tradisjon for nordmenn å se en gammel, sveitsisk sketsj på TV hver lille julaften. Det skal mye til før en enkel sketsj er morsom selv ved tiende gangs gjennomsyn, og vi vil påstå at denne faller gjennom før det. Lenge før. Selv for de som lider av ustoppelig latter hver gang noen leker full på TV. Det må da finnes noe bedre der ute? Kan vi tillate oss å foreslå ?

4. Juleprodukter

Nei, Freia, vi er ikke dummere enn at vi skjønner at "Julemarsipan" er nøyaktig det samme som "Påskemarsipan", bare med annen tekst på pakken. Og vi kjøper marsipan når vi selv vil, takk. Dere kan heller konsentrere dere om å gjøre den god nok.

3. Nisser som skremmer ungene

Joda, det er vel greit å la barn tro på nissen en stund, men ikke hvilken nisse som helst. Til alle som kler seg opp i julen: Husk at nissen skal være snill! Ikke velg masker og oppkledning som er mer egnet til å skremme vannet av barn enn å gjøre dem glade.

2. Overspising

Trenger vi å spise ribbefett og multekrem syv dager i strekk? Moderne forskning sier (antageligvis) nei.

1. Mas om julens "egentlige budskap"

Det er ikke mulig å komme seg gjennom en også ellers slitsom førjulstid, uten at noen på et eller annet tidspunkt, og i full offentlighet, begynner å moralisere omkring det vage temaet "julens egentlige budskap". Med sløret blikk og stemmen i et unaturlig lavt, liksom beroligende stemmeleie. Men selv om vi (som du ser) mener at det er et og annet som godt kan roes ned i julen, så går vi ikke med på at kristenfolket skal ha monopol på den "egentlige" julen. Særlig ikke når årets mørkeste tider har vært utgangspunkt for feiringer siden lenge før Olav den hellige , og Jesus ifølge nyere forskning mest sannsynlig ble født 17. juni .