Hopp til innhold

10 ting vi ikke skjønner med USA

USA er et fint land, befolket av hyggelige folk. De er nesten som oss. Det er bare et par små ting vi ikke helt skjønner. Sammen med dere lesere har vi kåret de ti mest uforståelige tingene med USA!

Amerikansk fotball-spiller
Foto: Rob Tringali / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De ti mest uforståelige tingene med USA

Det er så mye som er bra med USA. Til noen ting - filmer, for eksempel, og musikk - er de bare best. Vi aner ikke hva vi skulle gjort uten dem. Dessuten er de (i hvert fall de vi har møtt derfra) utrolig hyggelige folk. Og så tenker de nesten som oss. Nesten. Men det er noen ting med det landet vi ikke forstår. Som er rart, bare, og som vi ikke skjønner poenget med. Som gjør at vi blir stående igjen med et dumt uttrykk i ansiktet og spør: Hæ? Hvorfor det?

Her er den ferdige listen over rare ting med USA - kåret med hjelp av dere lesere.

10. Våpen er en menneskerett (og de er ikke til jakt)

I USA regnes det som en selvsagt ting å ha våpen i huset. Hva skulle du ellers gjøre om mistenkelige menn henger rundt i hagen din om kvelden, ringe politiet? Nei, her er vi tøffe nok til å ordne opp i saken selv!

9. Amerikansk fotball

Amerikansk fotball-spiller

Denne mannen er visstnok en idrettsstjerne, hører vi

Foto: Rob Tringali / AFP

Vi har skjønt at amerikanerne synes omtrent det samme om vår type fotball, så det er mulig det er vi som er de dumme her. Men dette er et spill vi bare ikke skjønner poenget med: En gjeng svære menn kler seg opp i digre beskyttelsesdrakter for å løpe rett inn i hverandre, glippe ballen en del og så gjøre det samme om igjen, to meter lenger fremme. Fotball? De sparker jo ikke ballen en gang!

8. De tror alt kan løses med en rettssak
"See you in court", eventuelt med et skjellsord etter, må være et av de vanligste uttrykkene i USA. Ektefeller saksøker hverandre, og konsumenter saksøker produsenter. Når det gjelder næringslivet er nok meningen å gjøre produktene tryggere, og derfor blir det Advarsler på alt , mange av dem er tullete . Riktignok betyr dette også at vanlige folk kan nå frem med søksmål mot de store og mektige. Men at noen få tilkjennes enorme beløp for å ha gjort halvdumme ting - fører det til mer eller mindre grådighet i samfunnet?

7. De mener 5 kroner literen for bensin er ekstremt dyrt

Mens vi her i landet gnir oss i hendene over at oljeprisen er i ferd med å nå stratosfæren, driver amerikanerne og klager på det samme. Eller i hvert fall på at bensinprisen går opp. De setter i gang store demonstrasjoner mot dette (som, eh, dessverre blir svekket av høye bensinpriser ), nå som prisen strekker seg til 5-6 kroner literen! Kan noen en gang huske sist det var så billig her omkring? Noen som ikke levde under krigen?

6. Kreasjonisme er en vitenskap

Vi er villig til å la folk ha religionen sin i fred, på én betingelse: At de lar oss være i fred for den. Og ikke krever at den for eksempel skal undervises i naturfagstimene på skolen. Folk som krever at forskningen skal ta hensyn til bibelen på lik linje med vitenskapelig teori må da mangle noe?

5. De har valgt George W. Bush. To ganger.

Politikk til siden: Er det ikke åpenbart at mannen er litt... enkel? At han mangler en hel del av det som kreves for å styre et land på en fornuftig måte? For ikke å snakke om verdens største hær? Hvordan kan halvparten av amerikanerne (OK nesten halvparten , da) en gang vurdere å stemme på mannen?


4. De bruker bil til alt

Ikke at det er så rart, i perioder har det vært en bevisst nedbygging av kollektivtilbudet . Og ja, det er store avstander. Men det er kanskje på tide å tenke litt nytt nå som både fedme, ekstremvær og ekstremtrafikk gjør seg gjeldende. Kanskje har disse fenomenene noe med hverandre å gjøre?

3. De mener de vinner Irak-krigen

Eller kanskje de gjør det? Det er utrolig hva man kan få til hvis man bruker nok penger, anslagsvis 3.000 milliarder dollar .

2. Wrestling

I USA er profesjonell wrestling en milliardindustri. Til å være lekeslåssing er det veldig mye lidenskap både blant tilskuere og utøvere ..

1. Vi vet ikke hva vi skal kalle dem

I Amerikas forente stater bor det amerikanere, om vi skal tro folket selv. Og det er jo i og for seg sant, bare at det gjelder for hele verdensdelen de bor i. Hvorfor er det ikke et ord for bare de som bor i USA, som det er for samtlige andre land i verden? Det hender jo vi trenger det? Og ja, vi vet at usanere har vært foreslått, men det høres jo bare underlig ut.