Hopp til innhold

10 ting som var helt vanlige i 1984

Det er bare 25 år siden, men det virker som en annen verden. Her er de 10 underligste tingene som faktisk var helt vanlig i 1984.

Dan Børge Akerø
Foto: Erik Hagen / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10 ting som var helt vanlige i 1984

Det vil alltid være ting vi ikke kan forstå. Der det irrasjonelle på mystisk vis sniker seg inn, og ting skjer som ikke lenger kan forklares på fornuftig vis. For Einstein var det kvantemekanikken, for oss andre er det åttitallet - et område der de vanlige reglene vi lever med synes opphevet, og alt tilsynelatende hender som ved en egen, ugjennomtrengelig logikk.

De av oss som levde i det skjebnesvangre tiåret mellom 1979 og 1990 vil huske, som i en drøm, de mest vanvittige utslagene. Og om man ser 25 år tilbake, til 1984, kan det virke som vi den gangen befant oss i en helt annen - og mer skremmende - verden.

Med lesernes hjelp har vi kåret de 10 underligste tingene som var helt vanlige i 1984.

10. Hockeysveis

Pat Sharp

Både hockeysveis og treningsdrakt: Vi snakker selvsagt om et moteikon

Foto: Goy, Malcolm / Scanpix

Et tiår som kunne gjøre Pat Sharp til stjerne er utenom normalen, uansett hvordan man ser på saken. Men tiåret der sveisen hans er den mest populære blant gutter verden over, og til og med hos en del jenter, kan vel ingen ønske seg tilbake til.

9. Moviebox

Siden en helt alminnelig videospiller var grisedyr, leide man som oftest en spiller samtidig med at man leide en film. Og det het ikke å leie en videospiller. Det het å leie en Moviebox.

(Foreslått av Harry)

8. Pengelotteriet

Det fantes ikke lotto, og heller ikke skrapelodd. Om du ville spille om penger (uten samtidig å tenke på hest eller fotball), var Pengelotteriet det eneste alternativet. Og aldri har det vel vært så lite spennende å vinne i noe som helst: Kjøp lodd, og vent til avisen trykker nummerne på vinnerloddene. Bli ikke millionær.

7. Rubiks kube

En av den moderne tids mer gåtefulle moteleker: En kube med 27 fargete og bevegelige felter av plastikk som alle måtte ha, selv om ingen kunne løse den.

(Foreslått av Frustrert avisleser)

6. Walkman

Walkman

I 1984 hadde du vært dritstolt av å eie denne

Foto: Wikimedia Commons

Teknologien menneskeheten hadde strebet mot helt siden rottefangeren fra Hameln: Å kunne gå og høre på musikk samtidig! Walkmanen hadde flere timers batterilevetid, og fungerte flott - så lenge du beveget deg sakte. Våget du deg på å småjogge etter bussen, for eksempel, var det helt tilfeldig hvilken hastighet musikken gikk i.

5. Sjekkhefte

Hvem trengte kort når vi hadde sjekkhefter? Og en penn? Og en butikk som hadde åpent helt til klokken fem i nærheten? 1984 hadde noe for alle, om du ikke stilte for høye krav

4. Skrivemaskin

Gutt ved skrivemaskin

Lekseskriving for avanserte åttitallsbarn

Foto: NRK

I 1984 var det ennå ganske få som hadde egen PC - ettersom det ikke var noe internett å bruke den på - og de med stygg håndskrift var avhengig av skrivemaskin. Hadde du i tillegg en lei tendens til ikke å skrive alt riktig på første forsøk, fantes det skikkelig dyre skrivemaskiner med avansert funksjonalitet: rettetast. Som nesten virket som den skulle.

3. Toppløs soling

På åttitallet solet jentene seg toppløse. Helt hvorfor det var så viktig med brune pupper akkurat da er uklart, men en hel generasjon tenåringsgutter er fortsatt takknemlige i stille stunder.

(Foreslått av ToO)

2. Én TV-kanal

Dan Børge Akerø

Likte du ham ikke, var det lov å slå av

Foto: Erik Hagen / Scanpix

TV2 var enn å mange år unna, og for de fleste nordmenn besto valgfriheten foran TV-skjermen av kun to alternativer: av og på.

1. Digitale armbåndsur

I 1984 var det kult å ha klokke som ga fra seg et pipesignal hver hele time. Det gikk an å skru av lyden, selvfølgelig, men de fleste valgte å ha den på. Hvordan skulle de andre på kinoen ellers få vite at du hadde fått deg et fett, nytt, digitalt armbåndsur?!

(Foreslått av Nicki)