NRK Meny
Normal

Minimalisme som swinger

En liten vals og en salmestubb. Den danske komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen brukte det enkle da han skrev for Kronos-kvartetten og orkester.

Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Den danske komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen

Den danske komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen (76) sverger til ny-enkelheten. Det har åpnet for humor, klisjéer, ironi, det groteske og det absurde. Og i sin Concerto Grosso, skrevet for Kronos-kvartetten og orkester, bruker han alt dette. Men her finnes også en lang stund med ustø nattmusikk. Konserten har god tid, den skal ikke hjem med det første. Et glimt av en vals med et gammelt minne, en salmestubb, noen dreiinger på lirekasse (strykekvartett uten vibrato illuderer glimrende), litt ensom jazz og igjen noe ryddig minimalisme.

Tolerant musikk

Gudmundsen-Holmgreen på cd

Gudmundsen-Holmgreen på cd

Foto: Bodil Johanne Jensen

Musikken stables sammen, rett for øynene på oss. Ikke strømlinjeformet på noe vis. Nei rocka, det er det den er. En fordomsfri fremvisning av det forskjelligste. Men det drar seg sammen etter en tid, når noe barokklignende igjen får det på skinner. Men det slutter ikke. Det bare opphører... Lekent? Nei, egentlig ganske alvorlig.

Concerto Grosso ble skrevet for Kronos-kvartetten og symfoniorkester. Det vil si, alle strykerne i orkesteret har fått fri, bortsett fra to kontrabasser. I stedet er det fylt opp med slagverk.

Musikk som ikke kan bestemme seg


Konserten ble skrevet i 1990, da Pelle Gudmundsen-Holmgreen for lengst hadde gått over til ny-enkelheten. Det åpnet for det meste av alle slags innfall, brukt både for sin egen del, og som ingredienser i et større spill. - Jeg skriver tit musik, der ikke kan bestemme sig, og det er med vilje. Men der er grænser!


Jeg vet ikke om Gudmundsen-Holmgreen vil kalle musikken sin musikkteater, men for en lytter kan den være det. Han er observant som en ungdom, sine 76 år til tross: - stadig forbavset over, hvad der foregår uden for ens vinduer.


Klaverkonserten Plateaux pour piano et orchestre har 9 satser, eller 9 platåer.

- Der er ikke så meget på hver hylde, men hver hylde har sin karakter og sit indhold. Pointet er at fastholde det, der er.

Akkurat det er Holmgreens minste kunst, etter mer enn 50 år i bransjen.

Dette hører du i Musikk i brennpunktet, onsdag 25. februar kl. 21.03:

Concerto Grosso (1990/2006)
for strykekvartett og symfonisk ensemble
Kronoskvartetten og Danmark radios symfoniorkester
Dir: Thomas Daugsgaard
(DACAPO 6.220548)

Plateaux pour piano et orchestre (2005)
Pianisten Juho Pohjonen og Danmark radios symfoniorkester
Dir: Ed Spanjaard
(DACAPO 6.220533)