Hopp til innhold

Rabulist på den gærne sida

Jeg opplever den tonale musikken som et levende språk. Det er for meg et slags morsmål som kommuniserer og som jeg liker å uttrykke meg på. Og jeg merker at publikum tar imot og forstår det.

Komponist Morten Gaathaug

Komponisten Morten Gaathaug

Foto: Guri Dahl / NRK

Komponisten Morten Gaathaug (53) er en av de mest tradisjonstro i den norske komponistflokken. Han sverger til den tonale skrivemåten og finner sine største forbilder i den klassiske musikken, som Haydn, Beethoven, Schubert og Sibelius. Blir det ”samtidsmusikk” av slikt?

"Klart jeg skriver samtidsmusikk. Jeg er jo med på å prege det som skapes i dag. Men samtidig; mange som hører ordet ”samtidsmusik”, vil få feil signal når det gjelder min musikk."

HØR: Morten Gaathaug i Musikk i Brennpunktet

Samtidsmusikk - eller ikke?

Det er de færreste som er fornøyet med samtidsmusikk-begrepet, slik det brukes i dag. Men for Morten Gaathaug er det blitt ekstra utfordrende.

"Det virker som om de som skriver veldig eksperimentelt og nærmest jobber i et musikalsk laboratorium, har tatt enerett på samtidsmusikk-begrepet. Så jeg er kommet i en litt vanskelig stilling hvor jeg ikke vet om jeg skal si jeg skriver samtidsmusikk eller om jeg ikke gjør det… "

Egne konserter

Morten Gaathaug har lang erfaring i å arrangere konserter med egne verker. Rett og slett for å nå ut til publikum. Rent stilistisk faller han mellom de fleste stolene på den musikalske samtidsarenaen. Han har aldri, for eksempel, vært fremført på Ultima-festivalen - vår fremste arena for samtidsmusikk. Og de klassiske institusjonene er i altfor liten grad interesert i å blande nyskrevet musikk inn på sine konserter. Sier Gaathaug.

"Derfor er det blitt et åpent felt, hvor det er viktig at komponistene bidrar selv. Det ligger i jobben å gjøre seg synlig, ikke bare skrive for skrivebordsskuffen, men føre musikken frem til levende fremførelse."

Søndag 7. desember arrangerte Morten Gaathaug en komposisjonsaften i Prøvesal 1 i den nye Bjørvikaoperaen, med 4 verk, hvorav 2 urfremføringer, på programmet.

Kommunikasjon?

"I forhold til modernismen er jeg vel en slags rabulist på den gærne sida. Jeg ønsker at alle uttrykksformer skal ha livets rett , men man har lov til å være estetisk uenig, og finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Og jeg synes nok at en del av de ekstreme modernistiske tingene ikke fungerer. Og hvis det ikke fungerer som kommunikasjon, så synes jeg ikke det er interessant, rett og slett."


I Musikk i brennpunktet, onsdag 17. desember, følger vi konsertarrangøren Gaathaug frem til konserten, og snakker med komponisten Gaathaug om hans karriere. Og vi hører bl.a. et av de helt nye verkene, Strykekvartett nr. 3.

Musikerne på Morten Gaathaugs konsert:

Ensemble Bjørvika (strykerne Dominic Griffiths, Kjell Tomter, Witold Serafin, Jan Koop), Tore Dingstad, klaver, Martina Dingstad, fløyte, Helene Wold, sopran.

Musikk i brennpunktet, onsdag 17. desember kl. 21.03 - 22.00, NRK P2