Hopp til innhold

Fikk støtte og omtanke fra ukjente

Astrid Grydeland Ersvik opplevde alle foreldres mareritt da sønnen ble utsatt for blind vold. For henne betydde det mye at folk hun kjente og ikke kjente viste omtanke og støtte.

Astrid Grydeland
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

I 2009 begynte sønnen hennes å studere tre timer unna Kristiansund. Han var på vei hjem fra fest for nye studenter, da en helt fremmed person gikk til angrep på han.

Han fikk ødelagt fire tenner, leppene sprakk og han fikk forskjøvet kjevebittet.

– Den opplevelsen utfordret meg på tanken om godhet i samfunnet, forteller moren Astrid Grydeland Ersvik.

Det meldte seg flere vitner, men ble saken henlagt.

En knekk i troen på samfunnet

– Troen på rettferdighet har fått en knekk hos meg. Jeg har tro på det gode i mennesket, og slike ting kan skje. Gjerningsmannen trenger ikke å være ond, han kan være uheldig og ha gjort dumme ting, sier Astrid.

Grydeland Ersvik mener politiet burde tatt den som gjorde det, og fått han straffet.

– Hele samfunnet er bygd opp på rettssikkerhet, og da burde man kunne stole på at politi og rettsvesen stiller opp.

Styrket hennes tro på godhet

I sin oppgitthet skrev hun en kronikk i Aftenposten som het ”Blind vold er greit”. I denne artikkelen skriver hun at hun opplever det som meningsløst at en slik sak ikke ble fulgt tilstrekkelig opp. Etter denne kronikken fikk hun mange henvendelser, både på sms, e-post og telefon.

Mange av de som henvendte seg var helt fremmed for familien. De uttrykte sin støtte og omtanke, og det har styrket hennes tro på godhet.

– At folk er villig til å bruke litt av sin tid til å vise omtanke og sende en hilsen til noen en ikke kjenner, betyr mye for meg, avslutter Astrid Grydeland Ersvik.

Hør hele intervjuet med Astrid Grydeland Ersvik i programmet Under samme himmel på NRK P1 lørdag, hvor programleder Kjetil Lillesæter tar opp spørsmålet "hva er godhet".