Hopp til innhold

Fra nynazist til antirasist

Lars Storrøsæter var medlem av den nynazistiske organisasjonen Vigrid. I dag vil han bli ungdomsarbeider for å advare andre unge mot nynazismen.

Lars Storrøsæter

Som ung, og sårbar tenåring ble Lars Storrøsæter rekruttert inn i den norrøne nasjonalistorganisasjonen Vigrid.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Lars Storrøsæter ble mobbet som barn. Som ung, og sårbar tenåring ble han rekruttert inn i den norrøne nasjonalistorganisasjonen Vigrid. Vigrids leder Tore Tvedt ga Lars løfter om kameratskap og et tilbud om å være del av et fellesskap.

At han dermed også sluttet seg til en nazistisk hatideologi som snakket om utrenskning av jøder og innvandrere var en del av pakken.


-Vigrid lover gull og grønne skoger. De lover deg et fellesskap, de lover deg venner, forteller Lars Storrøsæter.

Medlem i Vigrid

Lars Storrøsæter

Lars Storrøsæter var prest i den nynazistiske organisasjonen Vigrid, i dag er han aktiv antirasist.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

På midten av 2000-tallet var Vigrid en organisasjon i vekst. Lars Storrøsæter var en av mange unge som lot seg lokke av suggerende ritualer. På 18-årsdagen ble han innviet i det nynazistiske fellesskapet gjennom en dåp i ruinene av en gammel middelalder-kirke i Bamble.

Lars Storrøsæter brøt med familien og ble et fullverdig medlem av den nynazistiske organisasjonen. Som såkalt ”gode” eller norrøn prest, fikk han raskt status som en av lederskikkelsene for Vigrid i Telemark.

Savnet familien


På fester og sermonier holdt Lars Storrøsæter en tøff og brautende fasade. Men inni ham var det noe som ikke stemte. Langsomt men sikkert begynte Lars Storrøsæter å stille spørsmål til alt pratet om vold.


Han savnet familien som han hadde brutt med da han gikk inn i Vigrid og da kjæresten hans ble gravid bestemte han seg for å bryte.


- Jeg skjønte at jeg ikke kunne være med i en nazistisk organisasjon og ha ansvar for en unge. Og så savnet jeg familien min, forteller Storrøsæter.


- Jeg tror egentlig ikke jeg hadde tenkt på konsekvensen av nazismen før. Jeg visste veldig lite om hva nazismen var, hvor mange millioner mennesker som var drept på grunn av Hitler. Jeg skulle nok fulgt bedre med i historietimen.

Hør programmet Forandringer 2. påskedag kl. 17.30.
Serien Forandringer er laget av Janne Kjellberg

Les også: Møte med en katolsk agnostiker

Les også: Fra nyfrelst konvertitt til sekulær muslim

Alle intervjuene kan også lastes ned her.