NRK Meny
Normal

Elgjakt i gamle dager

Lørdag er årets elgjakt i gang i store deler av landet. I alle fall i Nord-Trøndelag. Dit tok Otto Nielsen oss med for førti år siden for å snakke om elg og elgjakt.

Elg i Mosvik
Foto: Karl O. Damås

25. september er offisiell startdag for elgjakta. Men det finnes untak både med tidligere start, og en rekke kommuner som ikke starter før 5. oktober.

Otto Nielsen
Foto: Nedrås, Knut / SCANPIX

I Nord-Trøndelag, som er det fylket der det skytes mest elg etter Hedmark, går startskuddet denne lørdagen.

Namdal

Det var til Overhalla og Namdal radiolegenden Otto Nielsen reiste høsten 1970. Han ville prate med eldre, erfarne elgkjennere og jegere.

Han får vite saklige fakta om hvordan elgbestanden har endret seg fra tidlig på 1900-tallet, gjennom krigsårene da folk manglet jaktvåpen, og videre framover.

Herr og fru Homstad

Julian Homstad -den gang 82 år- forteller jaktminner. Og om æresbegrep blant jegere. Mens fru Joveig Homstad kan fortelle om elgens musikalitet, -og dens glede over sang og musikk!

At elgen ser dårlig, vet enhver jeger. Men at den derimot har en glimrende luktesans. At illeluktende, smurte lærstøvler ble byttet ut med gummistøvler, har fellt mang en elg, hevdes det...

Ulv og bjørn

Rovdyra tok knekken på mye elg i tidligere tider, kan Olav Flåtten fortelle. Men skuddpremier og aktiv rovdyrfelling hjalp på situasjonen.

Og Åsmund Nesjan forteller på sindig, trøndersk vis historien om elgen han ikke ville skyte fordi den sto og sov...

Har du en digital radiomottaker, serverer NRK Gull godbiter fra NRKs ufattelig innholdsrike arkiv, døgnet rundt, om du ønsker.