Eldbjørg spilte semifinale i dag

I ettermiddag spilte NRKs Virtuosvinner Eldbjørg Hemsing semifinale i Young Musicians i Wien. Og finalistene kåres i kveld.

Vinneren av Virtuos 2008 ble fiolinist Eldbjørg Hemsing fra Valdres
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Semifinalene i EBUs store solistkonkurranse for klassiske unge musikere er i gang. I går spilte de første åtte semifinalistene, og i ettermiddag viser de siste åtte hva de kan.

Valdresjenta Eldbjørg Hemsing vant den norske Virtuos-finalen tidligere i vår, og spilte sin semifinale klokka 14.50 mandag. Hun konkurrerer med 15 andre musikktalenter under 19 år om en av syv gjeve finaleplasser i den Europeiske konkurransen Young Musicians.

I kveld avgjør juryen hvem av de 16 semifinalistene som skal være med videre til finalen 9. mai. Finalistene spiller utendørs på torget i Wien foran over 40 000 tilskuere. For to år siden kapret trompetist Tine Thing Helseth 2. plassen i finalen, og fikk med det en pangstart på sin internasjonale solistkarriere.

Toppslag

NRKs musikkmedarbeider Arild Erikstad er på plass i Wien for å rapportere fra semifinalene og selve finalen. Han hadde en prat med Eldbjørg før ettermiddagens konkurranse, og kan forteller at hun er i godt slag.

- Eldbjørg er i god form og sier hun er vel forberedt, forteller Erikstad. Og legger til at hun gjorde en fenomenal lydprøve som lover bra.

Eldbjørg Hemsing intervjues av Østerriksk fjernsyn

Eldbjørg Hemsing intervjues av Østerriksk fjernsyn før semifinalen i Young Musicians i Wien

Foto: Arild Erikstad / NRK

Foruten Eldbjørg Hemsing skal tre andre fiolinister, fire cellister, to klarinettister, en saksofonist og en på kromatisk harmonica (munnspill) konkurrere om de syv finaleplassene.

Eldbjørg spilte W. Lutoslavskis "Subito" og M. Ravels "Tzigane" i semifinalen i ettermiddag.