Den første oljearbeider

Som et apropos til det store oljefunnet på Aldous-feltet vest for Stavanger, har Museum funnet fram en reportasje fra 2005 som forteller historien om den første olje fra feltene i Nordsjøen...

Nattbilde fra Ekofisk-senteret, 1974
Foto: Svein Hammerstad / Scanpix

– Jeg ble vist et bilde av et boredekk og spurt om jeg kunne tenke meg sånt arbeid, sier Nordal Torstensen, Norges første ”roughneck”, som drillet etter olje på Ocean Traveler i 1966. – Alle kjente alle, sier Torstensen, som nå er olje-pensjonist.

Hardt og manuelt

De banet vei for vår velstand i 1966.

De banet vei for vår velstand i 1966.

Foto: Scanpix

I denne utgaven av Museum forteller han om den første tiden som oljearbeider, blant annet om hvordan den første gassflammen ble tent manuelt av en mann som krøp utover bommen med en fille dynket i diesel, surret fast på et kosteskaft.


Oljefeltet Torstensen arbeidet på var Ekofisk , hvor det ble funnet olje i petroleumsblokk 2/4 på lille julaften 1969. Dette var verdens første oljefunn til havs, og starten på det norske oljeeventyret. I oljealderen er dette så lenge siden at Riksantikvaren har erklært de første installasjonene som teknisk-industrielt kulturminne.

Verneverdig historie

"Ocean Viking" plattformen med Gulftida i bakgrunnen. 1971

'Ocean Viking' plattformen med Gulftida i bakgrunnen. 1971

Foto: Jan Dahl / Scanpix

Norsk Oljemuseum i Stavanger er nå i full gang med å dokumentere Torstensens første arbeidsplass som musealt verneverdig og både Ekofisk og Friggfeltet er registrert som digitale kulturminner. - Den brennende busken i Det gamle testamente, det kan ha vært olje, sier Finn Krogh på Det norske Oljemuseet i Stavanger .

Oljemuseet forsøker å gi et stort, kulturhistorisk bakteppe for menneskenes bruk av petroleum opp gjennom tidene, og det går mye lenger tilbake enn man skulle tro, sier Krogh.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, søndag 21/8 kl. 08.03. Lørdagens sending utgår til fordel for Karl Ove Knausgårds "Sommer i P2". Programleder for Museum er Øyvind Arntsen.