Hopp til innhold

De Heibergske samlinger

”Levd Liv” heter boken Sogn Folkemuseum ga ut til sitt 100-års jubileum i fjor. Museum tar turen til De Heiberske samlinger for å høre om ”vrield”, ”gogn” og legenden Gert Falch Heiberg.

Dolken ”Flusi” er nevnt i Asbjørnsen og Moe som en ”magsik kniv” som kan lege sykdommer.
Foto: Foto Lars Asle Vold , DHS

De Heiberske samlinger ved Sogndal i Sogn og Fjordane er i dag et moderne museum som både har typehus fra 1980-tallet og gamle tun fra 1600-tallet i sin samling. Samtidshistorie knyttet til hverdagens rutiner og det museet kaller ”levd liv” har flyttet inn sammen med bondeantikviteter og kirkekunst fra middelalderen.

Det vevde Heibergsteppet er fra 1400-tallet.

Det vevde Heibergsteppet er fra 1400-tallet.

Foto: Lars Asle Vold, DHS

Det har gått 100 år siden den eksentriske godseier Gert Falch Heiberg bygget sitt eget museum på gården sin på Amle ved Kaupanger, og ble kjent som Norges fremste samler og kjenner av landbruksredskaper og verktøy. Alt ble betalt av egen lomme, men etter hvert som samlingen vokste, kom mange bønder til Heiberg med gjenstander museet fikk overta gratis.

På gården vokste friluftsmuseet, og vennen Anders Sandvig var i ferd med å følge eksempelet ved å bygge opp Maihaugen. I 1909 organiserte Heiberg museet som en stiftelse, og det ble starten til Sogn Folkemuseum som i dag har flyttet til et moderne anlegg ved Sogndal.

Direktør Aage Engesæther og museumslektor Anna Avdem ved Vetastova på Sogn Folkemuseum.

Direktør Aage Engesæther og museumslektor Anna Avdem ved Vetastova på Sogn Folkemuseum.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum får du denne gang høre arkivopptak med Gert Heiberg og direktør Aage Engesæther fortelle om museets samlinger. Museumslektor Anna Jorun Avdem forteller om dagligliv og mentalitetshistorie og forteller om vrield og gogn.

Ved å svi inn brennmerker i laftestokkene på innsiden av husene kunne man i middelalderen forsvare seg mot ville dyr og de underjordiske, forteller Avdem, som viser fram en hel rekke eksempler på slik folketro. Gogn betyr rett og slett gagns arbeid eller et godt redskap.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her

Spennende hitorie får du i Museum på NRK P2, lørdag kl.16.03 og søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.