Hopp til innhold

Broderiet i Kongens jakke

Hør om et illegalt broderi, laget på Grini, som kong Haakon bar på innsiden av sin skijakke i Holmenkollen etter krigen. Hvem har laget broderiet, og hvordan havnet det i Kongens jakke ?

Direktør Karin Berg på Skimuseet og kongebiograf Tor Bomann-Larsen foran monteren med Kongens jakke.
Foto: Tor Bomann-Larsen / NRK

Kong Haakon kommer til Holmenkollen i mars 1946.

Kong Haakon kommer til Holmenkollen i mars 1946.

Foto: Fra boken ”Broderiet i Kongens jakke”)

Det var voldsom jubel da kong Haakon og kronprinsfamilen for første gang etter krigen gikk opp til kongetribunen under Holmenkollrennet i mars 1946. Kongen kom med sine treski og bambusstaver og hadde på seg en skijakke i reinsdyrpels. Det ingen visste var at kongen hadde fått montert et broderi på innsiden av jakken, laget på Grini i november 1942.

Broderiet er 8 x 15 cm og laget i all hemmelighet på Grini i november 1942.

Broderiet er 8 x 15 cm og laget i all hemmelighet på Grini i november 1942.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I gult bomullsgarn viser det en kongekrone over V-tegnet og Haakon VIIs monogram i rødt, hvitt og blått. Under er det brodert inn et norsk flagg på en rosa flaggstang, undertegnet Grini nov. 1942, i hvitt. – Først da Skimuseet fikk kongefamiliens skiutstyr etter kong Olavs død så vi broderiet, sier direktør Karin Berg. Men hvem hadde risikert livet for å brodere det, og hvordan var det havnet hos kongen ? Og hvorfor ville han bære det på innsiden av jakken ?

– Det var rene kriminalgåten å forsøke å komme til bunns i dette, sier Karin Berg, som nå gir ut boken ”Broderiet i Kongens jakke” . Der peker hun på Dronning Mauds nærmeste venninne, Sylvia Salvesen som den mest sannsynlige opphavskvinne for broderiet. Sylvia Salvesen og hennes familie hadde nær kontakt med kongehuset også etter Dronning Mauds død i 1938, og da krigen kom ble Salvesen to ganger internert på Grini og senere sendt til konsentrasjonsleiren i Ravensbruck.

– Der ble hun en viktig informant for De Hvite Bussene, sier Karin Berg, som med sin bok også forteller om Sylvia Salvesens krigsinnsats. I Museum forteller også Tor Bomann-Larsen om Sylvia Salvesens nære forbindelser med Dronning Maud og Kong Haakon. – Jeg tror Kong Haakon bar dette hederstegnet fra Grini som et symbol for Hjemmefronten og de som kjempet her hjemme, sier Bomann-Larsen.

Spennende historier får du i Museum, NRK P2, lørdager kl. 16.03 og søndager 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.