NRK Meny
Normal

Bergen Museum

Norges eldste museumsbygning, Bergen Museum, er utvendig restaurert, og nå venter store omgjøringer innvendig og nye utstillinger...

Eidsvollsmann William Koren Christie på sokkel og informasjonskoordinator Jo Høyer på Museplass 3.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Hadde det ikke vært bedre å bygge nytt og la en restaurant flytte inn i den ærverdige, gamle bygningen ? Absolutt ikke, sier styreleder Henrik von Achen. Bakt inn i bygningen er 1800-tallets verdensbilde, det er ikke bare et sted for å huse gjenstander. Vi har en tradisjon, en sammenheng over tid, en kontinuitet, sier Achen, som gjerne vil at publikum skal føle at de kommer inn i en annen verden,- et vitenskapens tempel.Alt må ikke gå fort og være på internett og ha lav terskel, sier Achen, som er ekspert på middelalderens kirkekunst.

Naturvitenskap

Designer Anne Aspen og faglig ansvarlig Mary Losvik har hentet fram gammel naturvitenskap.

Designer Anne Aspen og faglig ansvarlig Mary Losvik har hentet fram gamle naturvitenskap.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum møter du også botaniker Mary Losvik som viser fram de aller første magasinskapene som på 1800-tallet fungerte som utstilling for publikum hver søndag formiddag. – Folk strømmet til for å se den nye naturvitenskapen, sier Losvik.I forbindelse med restaureringen har Bergen Museum laget en helt ny utstilling med deler av det eldste materialet fra magasinene, i en ny og spennende form.

Skriftkultur

Dette er messeboken på latin Sverre Bagge leser fra i Museum.

Dette er messeboken på latin Sverre Bagge leser fra i Museum.

Foto: Bergen Museum / NRK

Bergen Museum er en del av Universitetet i byen og Senter for middelalderstudier presenterer to nye utstillinger om Bergens mange klostre og skriftkulturen som utviklet seg der. Vi ser på stylusen, skrivepinnen, som ble funnet i magasinet til Nonneseter kloster og manuskriptsider på latin. – Det var fem klostre og syv ordener i Bergen, sier middelalderarkeolog Alt Tore Hommedal, som også forteller om den utstrakte handelsvirksomheten mange av klostrene hadde.

Hør NRK P2 direkte

Få med deg spennende historie i Museum, lørdag 16/4 kl. 16.03 og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.