Hopp til innhold

Arkivene forteller

Kamfer har dykket ned i Arbeiderbevegelsens fotoarkiv.

Innflytt
Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Hva kan et gammelt fotografi fortelle? Fra Arbeiderbevegelsens arkiv har vi plukket ut bilder som alle formidler en bestemt historie.

Quislings soverom

En gammel dame måtte tilbringe sine siste leveår i Quislings soverom. En sjebnens ironi, siden hun under krigen ble tatt til fange av nettopp Quislings menn.

Rød strek

En rød strek tvers over en skolegård på 50-tallet hadde sin helt spesielle misjon.

Interiør

Hvis vi sammenligner et foto fra en 1950-tallstue med et bilde fra en stue på 1960-tallet, hva har forandret seg?

Holdning

Holdningsundersøkelse
Foto: Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv / Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

I 50-årene var det vanlig at skolelegene målte ryggkrumningen på elevene. Altfor mange barn hadde holdningsfeil, bl.a. på grunn av dårlig kosthold. De som hadde ryggkrumninger utenfor normalen fikk øvelser for å trene opp riktig holdning.

Husmorferie

Husmorferie
Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek / Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

På 50-tallet fikk husmødre tilbud om ferie betalt av det offentlige. På feriehjemmet for slitne husmødre kunne de gjøre hva de ville og gå til dekket bord hver dag. Tanken var at kvinnene skulle samle krefter til fornyet innsats hjemme.

Programleder Ann Jones i Kamfer tar deg med i bildearkivet til Arbeiderbevegelsen, der Vivi Aaslund presenterer bildene.

Sigarmakerne

Sigarmakerne
Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek / Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

I 1961 fant vi noen av landets siste sigarmakere i Oslo. De kunne rulle rundt 400 sigarer hver dag og noen av dem hadde vært i yrket i over 50 år. Men i løpet av 60-tallet tok maskinene over det tradisjonelle håndverket.

Spritflaske i arbeidstiden

Brakkeliv
Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek / Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

Et gammelt fotografi viser blide arbeidere som har matpause i en anleggsbrakke på 50-tallet. På bordet står det spritflasker og ølflasker. Alkohol i arbeidstiden? –Nei, forklarer Vivi Aaslund ved Arbeiderbevegelsens billedarkiv. – Mange hadde kaffen sin i gamle flasker i stedet for termos. Flaskene stod og varmet seg på vedovnene meds karene jobbet. Og når det ble tid for matpause, var det fremdeles en lunk på kaffen de hadde med hjemmefra.

Urettferdig lønn

En mannlig og en kvinnelig arbeider på Fellesmeieriet står ved siden av hverandre og kontrollerer melkeflasker. -Dette fotografiet er fra 1957, forteller Vivi Aaslund ved Arbeiderbevegelsens billedarkiv. –Se her, de er likt kledd i hvite frakker, har like lang ansiennitet, men der stopper likheten. Hun tjener 155 kroner i uka, mens han får 200 kroner. Forskjellen på 45 kroner utgjorde ganske mye den gangen. Lønnsystemet bygget på at mannen var forsørger. Ingen tok hensyn til at det kunne faktisk kvinner også være.

Lakserosa i svart-hvitt

- Jeg er sikker på at de underkjolene er lakserosa! utbryter Vivi Aaslund ved Arbeiderbevegelsens billedarkiv og holder opp et fotografi fra 50-tallet. Svart-hvittbildet viser en kø av kvinner i bare undertøyet, foran et gigantisk skjermbildeapparat. Skjermbildefotografering av befolkningen var et viktig tiltak i kampen mot tuberkulose. Fotograferingen foregikk på alle arbeidsplasser, mens de hjemmeværende husmødrene måtte innkalles spesielt.

Fortapt ungdom

Rockekonsert

Ville tilstander på Jordal Amfi i Oslo 1959.

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Ville tilstander på Jordal Amfi i Oslo 1959: Nordens rockekonge skal kåres og ungdommen går amok. Det er ruteknusing og herjing, ungjentene hyler og besvimer. Vivi Aaslund ved Arbeiderbevegelsens billedarkiv viser fram et fotografi tatt utenfor amfiet. Vi ser ei ung jente som hjelpes ut av ordenspolitiet. Bak et langt rekkverk står nysgjerrige voksne kvinner, kanskje mødre. De følger den unge jenta med anklagende øyne. Ansiktsuttrykkene og blikkene sier sitt om hva de tenker: hun er fortapt!

Hør innslagene:

Rød strek

Interiør

Pleiehjemmet

Priskontroll

Husmorferie

Syklubb

Sigarmakerne

Spritflaske i arbeidstiden

Urettferdig lønn

Lakserosa i svart-hvitt

Fortapt ungdom

Besøk Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv: www.arbark.no

Syklubben

Syklubben - Torshov AUL 1952. Studiering arrangert av Torshov AUL i 1952 gjennomgår Karl Evangs bok ' Seksuell opplysning'. Jentene samles annen hver mandag til syklubb samtidig som de gjennomgår Evangs 'Seksualopplysning'.

Foto: Arne Kjus / Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

Kamfer NRK P1