Hopp til innhold

Verdikampen

«Vi som tror på likestilling og liberale verdier må ta opp kampen mot middelalderske holdninger», skriver AUF-leder Eskil Pedersen. Han mener staten ikke bør støtte driften av religiøse privatskoler.

AUF-leder Eskil Pedersen

Eskil Pedersen argumenterer i denne kronikken for at staten ikke bør gi økonomisk støtte til religiøse privatskoler som for eksempel Kvitsund gymnas.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kronikkvignett Ytring

Etter at en elev ved Kvitsund Gymnas klagde skolen inn til fylkesmannen for noen uker siden, har det haglet med innlegg til forsvar for skolens rett til å undervise elevene i kristen tro. Flere rektorer ved kristne privatskoler anklaget meg i Vårt Land 18. januar for å angripe tros- og åndsfriheten.

Redaktør i Dagen, Tarjei Gilje, mener jeg diskriminerer kristen etikk og kommer litt for nær «totalitære regimer». I andre innlegg og private brev er jeg blitt beskyldt for å være totalitær, å kneble ytringsfriheten og å ytre kristendomsforakt.

Begrunnelsen er at AUF reagerer med avsky på holdningene som lærere og undervisningsmateriell har til spørsmål som abort, homofili, samboerskap, og vil stanse offentlig finansiering av religiøse privatskoler.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Vi ønsker ikke flere religiøse privatskoler

Vi ønsker ikke en utvikling med flere religiøse privatskoler. Alle skoler må følge norsk lov, og tilsynet med religiøse skoler må styrkes. Vi som tror på likestilling og liberale verdier må ta opp kampen mot middelalderske holdninger.

Vi som tror på likestilling og liberale verdier må ta opp kampen mot middelalderske holdninger.

Eskil Pedersen, leder i AUF

AUF vil ha en gratis offentlig fellesskole for alle, ikke privatskoler som deler inn befolkningen i ulike grupper, som etter religion. Det har vi ment lenge før saken fra Kvitsund ble kjent. Vi tror fellesskapsarenaen i den norske offentlige skolen er avgjørende for at vi forblir et samfunn med høy sosial mobilitet og tillit. At elever med ulik bakgrunn møtes i samme klasserom gir oss en bedre forståelse av ulikhet i samfunnet, noe vi tar med oss hele livet. De fleste elever i Norge går i offentlig skole. Målet vårt er å bevare det slik.

Det er derfor vi mener at staten ikke skal gi økonomisk støtte til religiøse privatskoler. Det er ikke det samme som å forby dem.

LES OGSÅ: Omstridt homohefte skulle vært fjernet

Forståelsen når en grense

Mange av dem som har skrevet i avisene til forsvar for Kvitsund har hevdet at en fjerning av statsstøtten vil være i strid med menneskerettighetene. Ingen har vist til konkrete uttalelser eller avgjørelser fra menneskerettighetsråd eller -domstoler som gir grunnlag for påstanden.

AUF vil ikke frata foreldre retten til å velge en religiøs skole til sine barn, men vi mener at staten ikke skal bruke offentlige penger på å drifte religiøse privatskoler.

Eskil Pedersen, leder i AUF

Det er FNs konvensjon om økonomisk, sosiale og kulturelle rettigheter artikkel 13 som gir foreldre rett til å velge en religiøs skole til å gi opplæring til sine barn. Der pålegges staten både å legge til rette for grunnskoleutdanning for alle barn, samtidig pålegges statene å respektere at foreldre kan velge undervisning for sine barn som er i samsvar med deres religiøse overbevisning, under forutsetning av at den religiøse utdanningen oppfyller statlige minstekrav. AUF vil ikke frata foreldre denne retten, men vi mener at staten ikke skal bruke offentlige penger på å drifte religiøse privatskoler.

Kronikken fortsetter under bildet.

Kvitsund gymnas

Kvitsund gymnas.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Flere har trukket frem at skolens undervisning er i overensstemmelse med kristen lære, og det er nettopp det Kvitsund gymnas har som sin oppgave, i motsetning til vanlige offentlige skoler. Jeg har forståelse for det argumentet, men det går en grense. Som et eksempel ble de kristne ACE-skolene dømt i klagenemnda for likestilling fordi elevene ble opplært i at kvinner, hunder og barn skal adlyde mannen som husets herre.

LES OGSÅ: Massiv støtte til Kvitsund etter bråk

Sårende vranglære

I tillegg til en rettslig grense mener jeg det går en politisk eller moralsk grense for hvilke holdninger barn og unge skal læres gjennom den offentlig finansierte utdanningen. I heftet på Kvitsund gymnas ble elevene blant annet lært at homofili er en skade tidlig i barnets liv, at «graviditet etter voldtekt ikke kan løses ved å ta et uskyldig liv», at samboerskap er uttrykk for selviskhet og at man ikke skal bagatellisere synden onani. Slike holdninger hører ikke hjemme i en godkjent skole. Dels fordi det er sårende påstander, men også fordi det på flere områder er direkte vranglære.

Det er det moralske jeg mener denne saken egentlig handler om. Kvitsund og andre religiøse privatskoler underviser nedsettende holdninger til kvinner, homofile, samboere og kvinner som tar abort. Jeg mener alle vi som tror på likestilling og likeverd har et ansvar for å ta til motmæle.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Viktig med økt tilsyn

Siden denne saken har blitt kjent, har jeg både blitt kontaktet av andre ungdommer, både en tidligere elev ved Kvitsund og ved andre religiøse skoler som har opplevd lignende historier. Økt tilsyn med disse skolene er viktig.

Elevene ble opplært i at kvinner, hunder og barn skal adlyde mannen som husets herre.

Eskil Pedersen, leder i AUF

Jeg har stor respekt for religionsfrihet. Jeg må tåle at det eksisterer religiøse miljøer som mener jeg er en synder og har en skade fordi jeg forelsker meg i gutter. Men det vi ikke skal tåle er at godkjente skoler skal kunne lære bort slike holdninger.

Noen sier jeg vil kneble ytringsfriheten. Det jeg i praksis gjør er å bruke min. Ytringsfrihet er nemlig ikke muligheten til å hetse uten å bli møtt med motargumenter. Og disse holdningene er så sårende og forhistoriske at de ikke skal få stå i fred.