Bjørn Magnus Stensby fra Geoplan 3D. - Ingeniør Bjørn Magnus Stensby fra Geoplan 3D med laserskanner på Slottsfjellet. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ingeniør Bjørn Magnus Stensby fra Geoplan 3D med laserskanner på Slottsfjellet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Med laser på Slottsfjellet

Ruinene etter det gamle festningsanlegget i Tønsberg blir registrert ned til minste detalj med laserskanner.

Ny teknologi gir nye muligheter for gamle kulturminner. Og selv om Slottsfjellet bare rager 63 meter over havet, er det et unikt prosjekt på gang i og blant ruinene etter Tunsberghus.

Video Slottsfjellet scannet - Foto: Nyhetsspiller /

Nett-TV: Slik har du aldri sett Slottsfjellet før.

Tunsberghus var i sin tid ett av de store og viktige festningsanleggene her i landet.

Det kan ha blitt bygget allerede før 1100-tallet og huset flere av de norske kongene. Men anlegget ble aldri gjenoppbygd etter at svenskene angrep og brente det ned i 1503.

Tårnet på Slottsfjellet - Slik ser tårnet på Slottsfjellet ut når det består av millioner av laserskannede punkter. - Foto: Geoplan 3D /

Slik ser tårnet på Slottsfjellet ut når det består av millioner av laserskannede punkter.

Foto: Geoplan 3D
Overvåker ruinene

Laserskanneren til Geoplan 3D gjør det først og fremst mulig å dokumentere ned til en tiendedels millimeter hvordan anlegget ser ut i dag.

Dermed kan man overvåke ruinene med jevne mellomrom for å restaurere eventuelle skader som måtte oppstå.

- Det er et populært turområde, og dermed står ruinene i fare for å bli utsatt for slitasje. Den dokumentasjonen vi gjør nå, kan sikre at vi kan sette det i stand slik det var.

Det sier arkeolog Lars Gustavsen fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som sammen med ingeniørene Bjørn Magnus Stensby og Eirik Ruden fra Geoplan 3D står for feltarbeidet på Slottsfjellet.

Det er første gang man laserskanner et så stort område, og gruppa har bare tida og veien for å bli ferdige.

- Når løvet spretter og gresset begynner å vokse blir det vanskelig å gjennomføre skanningen på grunn av vegetasjonen, sier Gustavsen.

Bjørn Magnus Stensby (til v) og Lars Gustavsen - Ingeniør Bjørn Magnus Stensby fra Geoplan 3D (til v) og arkeolog Lars Gustavsen fra NIKU står sammen med Eirik Ruden for feltarbeidet på Slottsfjellet. - Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ingeniør Bjørn Magnus Stensby fra Geoplan 3D (til v) og arkeolog Lars Gustavsen fra NIKU står sammen med Eirik Ruden for feltarbeidet på Slottsfjellet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Siste nytt

  • Må begraves i bomull

    Mange er ikke klar over at alle som begraves må ha bomullstøy på seg. I følge gravferdsforskriftene kan heller ikke naturmaterialer som ull, brukes. Årsaken er at nedbrytingstiden skal være inntil 20 år slik at graver kan gjenbrukes. - Vi kan bruke skjønn i helt spesielle tilfeller, presiserer Heidi Klemmetsby som driver Vestfolds største begravelsesbyrå.

  • Larvik vant

    Larvik håndballklubb vant mesterligakampen borte mot polske Lublin fredag kveld. Larvik vant 28-23. Linn-Kristin Koren Riegelhuth ble toppscorer for Larvik med seks mål. Larvik spiller mot rumenske Baia Mare om en uke.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.