Hopp til innhold

Enda en bruktbutikk åpner i Tønsberg

Den første norske bruktbutikken til den svenske organisasjonen Erikshjälpen åpner i Tønsberg 16. november. Andre frivillige organisasjoner som også har bruktbutikker i Tønsberg er spente.

Butikksjef Gunnar Pedersen

Butikksjef Gunnar Pedersen fra Elihu-menigheten skal lede den nye butikken på Korten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er for tiden 12–15 bruktbutikker i Tønsberg og omegn. Flere av disse drives av humanitære organisasjoner. De mest kjente er Fretex, Kirkens Bymisjon og Blå Kors.

Erikshjälpen og Elihu-menigheten

Nå kommer også den svenske organisasjonen Erikshjälpen i samarbeid med Elihu-menigheten.

– Egentlig er dette et senter, sier Gunnar Pedersen som butikksjef for Erikshjälpen i Tønsberg.

– Elihu-menigheten har lenge tenkt på å gjøre noe for byens folk og ikke bare samle inn og sende penger til misjonærer i andre land. Det finnes mennesker i vår by som trenger hjelp og støtte, sier Pedersen

Elihu kom i kontakt med Erikshjälpen i Sverige, en kristen organisasjon som driver u-hjelp. De har 23 års erfaring i å drive bruktbutikker i Sverige og har nå 55 butikker.

– Organisasjonen ønsket å etablere seg i Norge og dermed ble det en samarbeidsavtale, forklarer Gunnar Pedersen.

Ny bruktbutikk i Tønsberg

Den nye butikken til Erikshjälpen som åpner i Tønsberg er stor, åpen og romslig.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Et senter og butikk

Den nye butikken etableres på Korten med Fylkesmannsembetet som nærmeste nabo. Det er i seg selv et senter og butikkvirksomheten er inntektskilden.

– Senteret skal være et aktivitetstilbud for bl.a. ensomme mennesker og aktiviteten er knyttet til butikkdriften, sier Pedersen. Vi tilbyr også tiltaks- og praksisplasser til personer gjennom NAV, Kriminalomsorgen og andre som har slike behov, sier han.

Pedersen forklarer at det finnes mange mennesker som bare går hjemme og kjeder seg og som ikke har noe sosialt nettverk. Mange er i en vanskelig livssituasjon. De kan komme til senteret og treffe andre som kanskje er i samme situasjon.

Plass til alle

Pedersen er vel informert om at det fra før er et stort antall bruktbutikker i Tønsberg og omegn.

– Jeg tror det er mulig å etablere minst like mange bruktbutikker som dagligvarebutikker i en by, sier han. Gjenbruk er for tiden populært. Mange har fått øynene opp for at det for eksempel kan ligge skjulte skatter i brukte gjenstander, sier Pedersen.

Erikshjälpens butikk-konsept er innbydende, store oversiktlige og rene butikker som gjør det til en fornøyelse å gå på skattejakt, sier Gunnar Pedersen.

Andre organisasjoner er spente på konkurrenten

Butikkens profil og vareutvalg har det meste til felles med andre frivillige humanitære organisasjoner i Tønsberg og omegn som har butikk.

Virksomhetsleder Sissel Kaasa i Kirkens Bymisjon sier de er veldig spente på den nye konkurrenten og om det vil merkes på aktiviteten i bruktbutikken på Sem.

Felles for alle de frivillige organisasjonene er at de selger brukte gjenstander og klær som folk har gitt. Alle får daglig inn store mengder som kan selges videre. De som arbeider i butikkene er ofte frivillige, men noen er der for sysselsetting eller arbeidstrening. Andre stiller opp bare for å gjøre en frivillig innsats.

Irene L. Grytnes

Irene L. Grytnes frykter ikke konkurranse i markedet, men er spent.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Blå Kors utvider i februar

Irene L. Grytnes i Blå Kors i Tønsberg er også veldig spent. Blå Kors markerte nylig at Blåkors-butikken på Stensarmen i Tønsberg var fem år. I februar nesten år skal de utvide, for salget går strykende.

– Vi kommer til å opprettholde vårt fokus og selge brukte ting, sier Grytnes. Hun er daglig leder i Blå Kors i Tønsberg. Inntektene fra butikken går til driften av Barnas stasjon på Teie. Det er et tilbud til barnefamilier i en sårbar livssituasjon, sier hun.

Blå Kors utvider butikken, blant annet for å kunne ta imot flere møbler enn de kan i dag. Også der er tilfanget av brukt fra givere veldig stort.

Irene L. Grytnes mener det er plass til flere bruktbutikker, selv om det nå er mange som jobber i det samme markedet.

Frivillig hos Blå Kors

Kirsten Henriksen er en av de mange som jobber frivillig for Blå Kors i Tønsberg for å skaffe penger til Barnas stasjon på Teie.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Her finner jeg mange godbiter

En virkelig storkunde hos Blå Kors er Elisabeth Dybdal som er der ofte og finner godbiter.

– Jeg finner alt mulig som jeg har bruk for, ikke minst tekstiler som jeg syr om og bruker. For meg, som ikke har så veldig god råd, er det kjempefint å handle her, sier hun og viser fram det hun har på seg som eksempler. Smilet og latteren sitter løst.

Hun forklarer at når tilbudet blir enda større, både hos Blå Kors og med en ny aktør, så blir det mer aktivitet.

– Jeg skal nok gå i den nye butikken, men jeg kommer aldri til å slutte å gå hos Blå Kors sier Elisabeth Dybdal og minner om hva inntekten går til.

Elisabeth Dybdal

Elisaberg Dybdal er ofte i bruktbutikker og handler, spesielt hos Blå Kors.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark