Hopp til innhold

– Det kalles å drive butikk i butikken

SVs helsepolitiske talsperson, Geir-Ketil Hansen reagerer på at offentlig ansatte sykepleiere fungerer som en slags helseadvokat i privat praksis.

Hansen

SVs helsepolitiske talsperson, Geir-Ketil Hansen er svært kritisk til at at sykepleiere er på jobb på et offentlig sykehus den ene dagen, og kommer tilbake som rådgiver den neste dagen.

Foto: NRK

I går fortalte NRK om firmaet, Min Helsebank i Sande, som lover sine klienter raskere vei gjennom helsekøene.

Totalt 11 sykepleiere over hele landet selger tjenester på si, der de lover sine klienter en raskere og bedre behandling på norske sykehus. Flere av sykepleierne er ifølge Min Helsebank fortsatt ansatt ved offentlige sykehus.

De sier selv at de opptrer som en slags helseadvokat på vegne av klientene, og at det er mange pasienter som føler seg som kasteballer i systemet.

– Det skal ikke være slik

SVs helsepolitiske talsperson, Geir-Ketil Hansen er svært kritisk til at folk kjøper konsulenttimer.

– Det skal ikke være slik at når man kommer inn på sykehus , så skal man måtte betale 350 kroner timen for å få nødvendig hjelp. Vi skal ha det slik på våre sykehus, at de som kommer inn til behandling, skal få den hjelpen de trenger, uten å betale ekstra for det, sier Hansen.

Hansen reagerer på at sykepleiere er på jobb på et offentlig sykehus den ene dagen, og kommer tilbake som rådgiver den neste dagen.

– Det kalles for å drive butikk i butikken, og slike forhold skal vi ikke ha på sykehusene i Norge, sier Hansen.

Ingen støtte

Unni Hambre

Nestleder i Sykepleierforbundet, Unni Hambre mener det er uheldig å blande roller.

Foto: Per Foss / NRK

Heller ikke blant sine egne får sykepleierne i Helsebanken støtte. Sykepleierforbundet mener det er uheldig å blande rollene, og de var ikke kjent med dette før NRK fortalte som saken i går.

– Reportasjen på Dagsrevyen i går kom overraskende på oss. Vi visste ikke om dette tilbudet. Offentlig ansatte leger og sykepleiere synes vi skal bruke denne tjenesten i det offentlige, og ikke treffe de samme pasientene i sin privatpraksis, sier Unni Hembre, nestleder i Sykepleierforbundet.

Uvitenhet

– Kritikken er i beste fall på grunn av uvitenhet. Det er ingen som har sjekket hva Min Helsebank egentlig står for, sier daglig leder i Min Helsebank, Werner A. Lorentzen.

Werner Lorentzen

Daglig leder i Min Helsebank, Werner A. Lorentzen.

Foto: NRK

Han ser ingen etiske dilemmaer ved at sykepleiere den ene dagen jobber ved sykehuset, og den neste dagen kommer som en som en helserådgiver.

– Det er ingen etiske dilemmaer. Tvert i mot er det en stor fordel for samfunnet og for sykehuset og andre at de får møte en profesjonell pårørende når du først er syk. Vi har profesjonelle pårørende til våre medlemmer, sier Lorentzen.

Han ser heller ingen problemer ved at de tjener penger på at pasienter ikke føler at de får den hjelpen de skal ha ved norske sykehus.

– Vi tjener penger, men til syvende og sist er det samfunnet som tjener mest på dette. Det er vinn – vinn for alle sammen, sier Lorentzen.

Du kan se innslaget som ble sendt på NRK Østafjells her.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark