Hopp til innhold

Uholdbare og alvorlige arbeidsforhold for ansatte på UNN

Ansatte på medisinsk avdeling på UNN Harstad er innkalt til krisemøte om situasjonen etter at de i lengre tid har hatt permanent overbelegg og for få ansatte.

UNN Harstad

130 ansatte er innkalt til krisemøte fredag på UNN Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Situasjonen med høyt overbelegg er ganske uholdbar for våre medlemmer. Det har vært høyt arbeidspress over lang tid, og det går ut over motivasjonen og viljen til å stå i arbeid, forteller hovedtillitsvalgt for sykepleiere, Geir Magne Johnsen.

Situasjonen på Universitetssykehuset i Nord-Norge, avdeling Harstad har ført til oppsigelser, sykemeldinger og sterk slitasje på de 130 ansatte.

hovedtillitsvalgt for sykepleiere, Geir Magne Johnsen

Hovedtillitsvalgt for sykepleiere på UNN, Geir Magne Johnsen.

Foto: Nils Mehren / NRK

– I hovedsak vil de aller fleste pasientene få den behandlingen de har krav på, men faren for å gjøre feil vil øke i takt med at ansatte blir sliten og må jobbe mye ekstra, sier Johnsen.

Den medisinske avdelingen behandler pasienter med kols, hjerte/lungesykdommer, kreftpasienter, mage/tarmsykdommer og andre kroniske lidelser.

– Sykepleierne på avdelingen er så overbelastet at de ikke har tid til å skrive avviksmeldinger. Det må skje på overtid eller fritid, men overtid får de ikke. Da blir det kanskje ikke gjort, sier Johnsen.

Alvorlig situasjon

Avdelingsleder Liv Finjord har innkalt til krisemøtet fredag. Hun sier sykehuset tar saken på største alvor.

– Jeg vil si at situasjonen er alvorlig. Dette er ingen optimal situasjon, og vi ønsker ikke at de ansatte skal ha det slik på jobb, sier hun.

Liv Finjord

Leder for medisinsk avdeling på sykehuset, Liv Finjord.

Foto: Nils Mehren / NRK

Med så stor arbeidsbelastning, og så få ansatte i forhold til arbeidsmengden, er det mange ansatte som ikke orker mer. De er inne i en ond sirkel, som har vart i lang tid, sier Finjord.

– I snitt har vi 11 prosent fravær per nå. Vi forsøker å løse problemene etter beste måte, og leier inn der vi kan ved fravær. Til nå har vi leid inn ekstravakter for over to millioner kroner.

Setter inn strakstiltak

– Det er mange som er syk, og 90 prosent av våre pasienter er øyeblikkelig hjelp-pasienter. Da er pasientstrømmen vanskelig å snu, sier Finjord.

– Men er ikke bemanningen da for dårlig?

– Vi er i løpende dialog med klinikksjef om bemanning og tiltak vi skal gjøre. Det skjer kanskje ikke fort nok, men det skjer. Det er slik i store deler av helsesektoren, det er ikke noe unikt her i Harstad.

Finjord poengterer at avdelingen har god tilfredshet hos pasientene, og de ansatte strekker seg langt.

– Personalet jobber mer ubekvemt og mer overtid for å imøtekomme pasientene og pleien de trenger, sier hun.

– Men hvor lenge kan det fortsette slik?

– Nei, det skal ikke fortsette lenge. Tallene er så høy og beleggprosenten så stor at vi er nødt til å gjøre strakstiltak, i samarbeid med andre klinikker, andre enheter på UNN eller få tak i fler folk, sier Finjord.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark