Hopp til innhold

Treskrin kan være verdt én million

Et skrin som ble kjøpt for 1 200 kroner på auksjon i Porsgrunn kan vise seg å være en skjult skatt fra middelalderen. Om skrinet viser seg å være så gammelt, kan det være verdt over én million kroner.

John Rømyr

John Rømyr ved Auksjonshallen i Porsgrunn tviler på om skrinet er så gammelt som anslått, men sier han legger seg flat dersom skrinet viser seg å være ekte.

Foto: Tellef Dahll

John Rømyr ved Auksjonshallen i Porsgrunn peker ned på ett rektangulært skrin.

– Det skal nok ikke være hengsler eller beslag på den, bare et lokk, sier Rømyr.

Skrinet over i Statens eie

Skrinet er dekket av malte ikoniske bilder.

– Også er det bilde av nattverden rundt, forklarer han.

Skrinet ble kjøpt i Sverige for 150 kroner, og eieren solgte det videre på auksjon for 1 200 kroner. Like etter ringte fylkeskommunen for å forklare at de hadde solgt ett skrin fra oldtiden.

Nå skal skrinet over i Statens eie, men Rømyr er usikker på om skrinet faktisk er gammelt.

– Jeg så på dette en kopi fra Øst-Europa, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Treskrin kan være verdt en million kroner

NETT-TV: Treskrin kan være verdt én million kroner.

– Kan være 800 år gammelt

Nå vil nasjonalmuseet hente skrinet. Kulturminneloven gir dem rett til kjøpe skrinet for 1 200 kroner, selv om det viser seg å være uvurderlig.

– Det skulle vært veldig moro om det var ekte. Da legger jeg meg flat, og applauderer. Men jeg skal vel også kose meg litt hvis det er uekte, smiler han.

Men fylkeskommunen er ganske sikre. Maleriene ser tidsriktig ut, og skrinet er ifølge «Team kulturminnevern» fra middelalderen. Og de nye hengslene er ikke Geir Sørum bekymret for.

Han er konstituert teamleder i «Team kulturminnevern», og han mener det er naturlig at det er moderne elementer på et eldgammelt skrin.

– Det kan være 800 år gammelt. Da kan det ha skjedd reparasjoner, og skrinet kan ha blitt malt. Det kan finnes mange forklaringer, for ting som blir så gamle har alltid vært reparert på et vis, sier han, og legger til at man må ha svært mye kunnskap for å kunne forfalske en slik gjenstand.

– Unikt

Gunnhild Randen som er rådgiver i fylkeskommunens Team kulturvern, tror at skrinet ble brukt til nattverden. Hun blir mer og mer sikker på at skrinet er gammelt, og hun tror det kan være fra 1200-tallet.

– Jo mer jeg ser på skrinet, jo mer blir jeg overbevist om at dette må være så gammelt. Vi ser nattverden, og så kan det være et motiv av unge Kristus fremstilt uten skjegg, sier hun.

Det er veldig uvanlig at Kristus blir fremstilt uten skjegg.

– Men i gamle Ål stavkirke, eller det som er igjen av den, fremstilles han på samme måte. Så man finner det samme motivet malt i norsk middelalder. Hvis skrinet skulle vise seg å være så gammelt, er det så unikt som det går an å få det, sier Randen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark