Skogbrann Kviteseid - Det er stor skogbrannfare flere steder, som her ved Kvitsund i Telemark. - Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er stor skogbrannfare flere steder, som her ved Kvitsund i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Meget stor skogbrannfare

I går gikk det galt i Telemark. Nå ber brannvesenet folk om å være forsiktige.

Det er stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Mange steder viser skogbrannindeksen at det er meget stor fare for skogbrann.

– Det har vært litt nedbør noen steder i Telemark, men det har vært så lite at det ikke har noen effekt på indeksen, sier varabrannsjef i Skien, Ove Stokkeland.

Nekter ikke bålbrenning

Han ber alle som vil brenne bål om å være ekstremt forsiktige.

– Vi nekter ikke folk å brenne bål, men ber dem om å være aktsomme. Og det har jeg inntrykk av at de fleste er, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann Sauherad - I Sauherad begynte det å brenne onsdag ettermiddag. - Foto: Øystein Økter / NRK

I Sauherad begynte det å brenne onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Økter / NRK

Stokkeland og hans mannskaper har de siste dagene fått flere spørsmål fra folk om de kan brenne bål. Da gir han de beste råd han har.

Husk vann

– Det er at man må være i nærheten av vann eller slukkeutstyr hvis man skal grille pølser. Vi anbefaler imidlertid om å la vær med bråtebrann. Det er knusktørt, og litt vind kan føre til stor skade.

Skogbrannindeksen til Meteorologisk institutt viser at den aller største brannfaren er langs kysten. Lengre inn i landet har snøen ligget noe lenger, og det er derfor nokså fuktig.

– Vi ser at mange har fri, og de ønsker å bruke dagene til å rydde og stelle rundt husene sine. Men de må være forsiktige hvis de vil brenne bål, sier varabrannsjefen.

Skogbrann Kviteseid - I Kviteseid tok det en stund før brannvesenet fikk kontroll over brannen. - Foto: Anne Lognvik / NRK

I Kviteseid tok det en stund før brannvesenet fikk kontroll over brannen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Trolig ikke påsatt

Onsdag ettermiddag gikk det galt flere steder i Telemark. I løpet av ettermiddagen fikk brannvesenet melding om hele fire skogbranner. Også i Vest-Agder var det en skogbrann. Det er foreløpig usikkert hvordan disse brannene startet.

– Vi vet ikke hvordan de startet, men det er ingen grunn til å tro at de er påsatt, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jens Arne Bærland.

TV og radio

Odin ville ta sitt eget liv
Se de fantastiske bildene av uværet som herjet over Østlandet natt til fredag.
Herolind Shala forteller om skandalekampen.

Flere nyheter

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Radiosendinger

Kurér radio - Foto: Billy Jacobsen /
Foto: Billy Jacobsen

RADIO: Hør alle sendingene fra NRK Telemark