Hopp til innhold

Fiskesperra i Lunde under lupen

Den elektriske fiskesperra på Kjeldal har bydd på flere problemer siden den kom på plass i 2012. Nå vil også miljødirektoratet se på saken.

Fiskesperre i Telemark.

Fiskesperre på Kjeldal har vært ute av drift i vinter, og det kan bety at uønsket gjedde har vandret opp til slusa.

Foto: Fylkesmannen i Telemark

– Det har hele veien vært et prosjekt av nasjonal interesse, og vi har hele tiden hatt en rolle i forbindelse med finansiering. Nå er det en del åpne spørsmål rundt hvordan sperren faktisk fungerer, og de må vi ha klarhet i før vi setter i gang med flere slike sperrer, sier seksjonsleder for fiskeseksjonen hos Miljødirektoratet Raul Birach.

Fiskesperra har vært et pilotprosjekt siden etableringen i 2012, og er den første av sitt slag i Norge. Kostnadene på prosjektet er på rundt 5.5 millioner.

Fylkesmannen har rapportert om utfordringer og problemer knyttet til både personsikkerhet, drift, eierskap, økonomi, død fisk og tiltaksovervåkning. Birach sier at rapportene fra både fylkesmann og publikum gjør at det er grunn til å se nærmere på dette.

– Vi har i utgangspunktet ikke noe informasjon om at de opplysningene er så alvorlige, men dette må vi undersøke og få dokumentert problematikken.

Birach sier også at dersom problemene vedvarer, vil det ikke bli aktuelt å opprette flere slike sperrer rundt om i landet.

Hatt tett dialog hele veien

Miljøverndirektør hos fylkesmannen i Telemark Hans Bakke sier at direktoratet vil bidra med direkte kommunikasjon med leverandøren i tillegg til å komme med konkrete faglig råd.

– Vi ba om et møte for å diskutere denne saken, men vi har også hatt tett kontakt med direktoratet tidligere, sier Bakke.

Han er glad for at Miljødirektoratet nå ser på saken.

– Dette er et pilotprosjek,t og da er det nødvendig å samle den kompetansen som finnes, og slikt sett bør det være en betryggelse for alle involvert at vi har tett kontakt med direktoratet.

Sikkerheten må på plass

Gry-Anette Rekanes Amundsen

FRPs Gry-Anette Rekanes Amundsen mener sperra kan rives dersom sikkerheten ikke kommer på plass.

Foto: NRK

Fremskrittspartiets Gry-Anette Rekanes Amundsen mener det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge.

– Nå må vi først få sikkerheten på plass. Får vi ikke det, kan de rive hele sperra, sier hun.

Rekanes Amundsen begynner rett og slett å bli lei av hele saken.

– Jeg er lei alt som har skjedd rundt sperra, alle prosessene rundt sperra og ikke minst at den ikke har fungert etter intensjonene. Dette viser igjen at det er nødvendig med gode prosesser rundt slike prosjektet når ingen har erfaringer med slike innretninger i Norge fra før.

Problemene kan løses

Raul Birach i Miljødirektoratet er ikke inne på tanken om å rive eller skru av sperra foreløpig.

– Vi er ikke i nærheten av å konkludere med det. Dersom det er problemer, skal de løses.

Miljødirektoratet har bedt leverandøren komme med en kartlegging og en fremdriftsplanen før slusen i Telemarkskanalen åpnes i 2012.