Normal

IOC vil styrke samarbeidet med Russland

Gerhard Heiberg varsler at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) vil trappe opp antiterrorhjelpen til Russland for å garantere et sikkert OL i Sotsji.

Heiberg

Gerhard Heiberg og IOC vil styrke samarbeidet med russiske myndigheter etter nok et terrorangrep i OL-vertsnasjonen Russland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Ja, det tror jeg. Nå har det vært flere episoder, og vi vil gjøre alt som er nødvendig for at utøverne kan føle seg helt trygge, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg til NRK.no.

Mandag er minst 14 mennesker drept i en ny bombeeksplosjon i Volgograd. Politimyndigheter i Russland tror terroraksjonen er utført av den samme gruppen som drepte minst 17 mennesker i et angrep mot en togstasjon søndag.

Angrepene skjer kun en drøy måned før vinter-OL arrangeres i Sotsji.

– Det andre angrepet forteller meg at terroristene prøver å gjøre det de har sagt de vil gjøre: Å stoppe Sotsji-OL, sier Heiberg.

– Vi vil se om vi kan gjøre enda mer for å styrke sikkerheten. Måten vi legger opp til å lukke Sotsji, vil forhåpentlig bidra til at det blir ro under OL, sier Heiberg.

– Lar oss ikke skremme

Like over nyttår trer det i kraft en ny sikkerhetslov i forbindelse med OL, som arrangeres bare 70 mil sør for Volgograd.

Denne loven vil gjøre det mye vanskeligere for folk å bevege seg i området. Blant annet vil det ikke være mulig å kjøre inn og ut av OL-byen uten at bilen er registrert i Sotsji fra før.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Volgograd

Her sikrer russiske politimenn åstedet for terrorbomben i Volgograd mandag morgen.

Foto: STRINGER / Afp

Heiberg sier at IOC kan hjelpe russiske myndigheter med blant annet ekspertise på terrorisme.

– Sikkerhet har vært førsteprioritet siden terrorangrepet 11. september 2001. Vi har mye erfaring. Russerne har ansvaret, men vi har spesialister, og russerne er åpne for et samarbeid. Det samarbeidet er bra, og vi vil sikre Sotji på en best mulig måte, sier Heiberg.

– Hvor mange angrep skal til for at dere vil revurdere OL i Sotsji?

– Det har vi ikke snakket om. Vi tror absolutt det er mulig å få et sikkert OL. Vi lar oss ikke skremme vekk.

– Føler oss trygge på sikkerheten

Søndag skrev NRK.no at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blir med den norske OL-troppen til Sotsji i februar.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø innrømmer at tankene har vært rettet mot Russland og OL, etter ytterligere et terrorangrep mandag.

– Ja, det kan du si. Vi tenker på de som er utsatt for angrepene, og som er direkte rammet, det er leit og trist. Vi er selvfølgelig opptatt av at sikkerheten til utøverne er ivaretatt. Vi fortsetter nå det arbeidet vi begynte med for lenge siden, da vi la til grunn at dette kunne bli et krevende arbeid sikkerhetsmessig, sier Øvrebø til NRK.no

Øvrebø sier det er opp til vertslandet å garantere for sikkerheten. Samtidig er han glad for at IOC sier de vil trappe opp samarbeidet med russiske myndigheter.

– Det er positivt at IOC er på ballen nå, og passer på at de tingene som gjelder OL blir godt ivaretatt. Samtidig er det ikke noen grupper som har tatt på seg ansvaret for de angrepene som har vært. Hvilken relasjon dette har til OL vet vi ikke foreløpig.

– Påvirker dette deres trygghetsfølelse?

– Vi føler oss trygge på at sikkerheten i OL-byen blir bra, svarer toppidrettssjefen kort.

Skidronningen Marit Bjørgen sa til NRK.no søndag at hun ble skremt av terroraksjonen, men hun tror samtidig at arrangøren kan sørge for et sikkert OL.

Også Ingvild Flugstad Østberg stoler på de sikkerhetsansvarlige.

– Jeg vet ikke hva som foregår inne i hodet på hver enkelt utøver, men jeg regner med at de synes den informasjonen vi gir er god, og at den kan stoles på, sier Øvrebø.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton