NRK Meny
Normal

PST reiser med OL-troppen til Sotsji

OBERHOF/OSLO (NRK.no): – Vi må ha relevant informasjon for å ta gode beslutninger knyttet til sikkerhet. Da er det viktig at PST er med under vinterlekene, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NRK.no. Landslagssjef Vidar Løfshus føler de reiser til en festning.

Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen

FÅR FØLGE AV POLITIET: Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen er to av Norges fremste OL-håp i Sotsji. Under vinterlekene i Russland får de følge av en representant fra Politiets sikkerhetstjeneste. Hans rolle blir å være bindeledd mellom vertsnasjonen, som har sikkerhetsansvaret, og de norske utøverne. Bildet er fra en pressekonferanse i en annen anledning tidligere i desember.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den norske OL-troppen som reiser til vinterlekene, som starter i Sotsji om 40 dager, vil ha med seg en representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dette bekrefter PST til NRK.

Det er vertslandet som er ansvarlig for utøvernes sikkerhet, men hvilke tiltak som settes i verk går altså gjennom politiet.

PST

INFORMERER: PST har ved tre anledninger i år informert trenere, ledere og utøvere i idrettsforbundet om sikkerhetssituasjonen i Sotsji.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Vi er bindeleddet mellom myndighetene i vertslandet og de norske utøverne. Vi er med til Sotsji med en representant, utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier seniorrådgiver i PST Siv Alsén til NRK.no.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

PST informerer

Etter det NRK er blitt fortalt tar PST kontakt med Olympiatoppen ved toppidrettssjef Tore Øvrebø med jevne mellomrom. Det er ikke en fast frekvens på henvendelsene og idrettslederen blir da oppdatert på sikkerhetssituasjonen i Sotsji og området rundt.

Les også: Bjørgen skremt etter terroraksjonen

Les også: Flere drept i eksplosjon på russisk jernbanestasjon

Les også: Hørte et voldsomt smell

Den siste kontakten mellom PST og toppidrettssjefen skal ha vært en telefonsamtale i november. Da ble Øvrebø orientert om at PST mener at det kommer til å være trygt i Sotsji under OL.

Toppidrettsjef Tore Øvrebø

GLAD FOR PST-HJELP: Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener det er viktig at PST er med OL-troppen i forbindelse med vinterlekene i Russland i februar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er viktig for oss at PST er med oss. Det er snakk om å ivareta interessene til norske borgere. Vi må ha relevant informasjon for å ta gode beslutninger knyttet til sikkerhet, sier Øvrebø til NRK.no.

Han ønsker ikke å si for mye om kontakten med PST. Samtidig sier han den tettere kontakten med politiet ikke skyldes terroraksjonen i Volgograd søndag, hvor minst 16 personer ble drept.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj i måten PST jobber, men vi blir jevnlig informert av dem og har kontinuerlig kontakt med PST. Initiativene kommer stort sett fra dem, sier Øvrebø, som også er leder for OL-troppen, til NRK.no.

PST i flere OL

PST var også med de norske OL-troppene under de olympiske lekene i London (2012), Vancouver (2010) og Beijing (2008). Under en samling i Sandefjord i mai i år ble de norske utøverne orientert om generell sikkerhet i Sotsji og området rundt. Informasjonen fikk de av PST.

– Dette skjedde i forbindelse med en storsamling der både utøvere og trenere var samlet. PST ga generell informasjon om sikkerhetssituasjonen i området. De hadde også en orientering for ledere og trenere på Idrettshøyskolen i Oslo i slutten av september, forteller Øvrebø.

– Har dere vurdert å droppe å reise til Sotsji?

– Det har ikke vært tema, sier Øvrebø bestemt og fortsetter:

– Vi forholder oss til de anbefalingene vi får fra norske myndigheter. I tillegg følger vi føringene fra arrangøren om hvordan vi skal oppføre oss.

– Føler vi skal til en festning

Løfshus

– REISER TIL FESTNING: – Jeg føler det er en festning vi skal til, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Petter Northug, som så langt har valgt å være utenfor landslaget, var ikke på samlingen hvor terrorinformasjonen ble gitt. Han har heller ikke deltatt i andre samlinger eller sammenhenger i landslagsregi om sikkerhetssituasjonen under Sotsji-OL.

– Dersom han blir tatt med i OL-troppen stiller han på lik linje med de andre landslagsutøverne og vil få den samme informasjonen, forsikrer Øvrebø.

Landslagssjef Vidar Løfshus kommer med denne beskrivelsen av sikkerhetstiltakene i Sotsji:

– Olympiatoppen har løpende kontakt med PST. Det er nok mange snikskyttere oppi lien som følger med på det som rører seg i Sotsji. Jeg føler det er en festning vi skal til.

Toppidrettssjef Øvrebø forteller også at de så langt ikke har hatt noen dialog med Utenriksdepartementet i forbindelse med sikkerhetssituasjonen i Sotsji.

Minst 16 drept i terroraksjon

Terroraksjon i Volgograd

FLERE DREPTE: Minst 16 personer er bekreftet drept etter terroraksjonen i Volgograd søndag. Det fryktes at dødstallene vil stige.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Vinter-OL starter 7. februar og det er knyttet stor spenning til sikkerhetstiltakene rundt arrangementet som etter planen avsluttes 23. februar. De norske utøverne som reiser til Sotsji er kontinuerlig blitt oppdatert om sikkerhetssituasjonen.

Russiske myndigheter har innført sikkerhetstiltak over hele landet etter terroraksjonen i Volgograd, bare 70 mil fra OL-byen Sotsji. Minst 16 personer er bekreftet drept, i tillegg skal 27 personer være skadd.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal