Hopp til innhold

Brannen i Bradford

Det skulle være en jubeldag for klubbens første trofé på over et halvt århundre. I stedet endte det i en ufattelig tragedie. I disse dager er det 25 år siden.

Brannen i Bradford

56 mennesker mistet livet denne vakre lørdags-ettermiddagen i Yorkshire-byen Bradford, da hovedtribunen på det aldrende stadionanlegget på Valley Parade brant ned med eksplosiv fart. Bare tre-fire minutter etter at brannen var oppdaget, stod hele hovedtribunen i full fyr.

Se de sterke bildene fra brannen, sendt i Dagsrevyen 11. mai:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video VALLEY PARADE 1

Dagsrevyens innslag 11. mai 1985

- Det spredte seg som et lyn. Jeg har aldri sett noe liknende. Røyken var kvelende, det var nesten umulig å puste, sier en av tilskuerne som så vidt kom seg unna den ufattelige tragedien.

Man visste det ikke da, men det var bare den første av tre store tragedier som skulle ramme engelsk fotball i andre halvdel av 1980-tallet. Og den av de tre som er nærmest glemmeboka, så tragisk den enn var.

Feiret opprykket

Bradford City FC var stiftet i 1903, og klubben bygget ny hovedtribune som stod ferdig i 1911. Den var fortsatt i bruk nærmest uendret i 1985, selv om det samme våren var bestilt nytt ståltak. Det gamle av tre ble vurdert som brannfarlig.

Ute på banen hadde det gått godt for byens fotballstolthet i 3. divisjon den sesongen, og i nest siste serierunde hadde klubben både sikret spill i 2. divisjon for første gang på nesten 50 år, og sitt første divisjonsmesterskap på 56 år.

Dette skulle feires. Bradford avsluttet sesongen med hjemmekamp mot Lincoln, og over 11.000 tilskuere møtte fram – nesten det dobbelte av gjennomsnittstallet for sesongen. Mai-ettermiddagen var solfylt og varm, og lagets kaptein løftet pokalen til enorm jubel før avspark.

Fem minutter før pause

De første varslene om tragedien kom fem minutter før dommeren skulle blåse av for pause. Tilskuere på den ene kanten av hovedtribunen la merke til røyklukt, og noen av dem oppdaget at det brant under tribunen.

Et par av dem løp for å leite etter brannslokkingsapparater, men fant ingen. Noen av politimennene som holdt vakt, ble tilkalt, men heller ikke de fant noe å slokke med. To-tre minutter etter at det lille branntilløpet var oppdaget, ble brannvesenet varslet.

Brannstasjonen lå bare noen hundre meter unna stadion, og brannfolkene var på plass etter bare noen få minutter. Men det var for seint.

Eksplosivt

Den 74 år gamle tre-tribunen var et lett bytte for flammene, og brannen spredte seg eksplosivt. Fra det første branntilløpet ble oppdaget til hele tribuneseksjonen var nedbrent, tok det bare fire-fem minutter.

Tribunetaket som skulle skiftes ut den sommeren, stod plutselig i full fyr, godt hjulpet av en sterk solgangsbris. Politiet begynte umiddelbart å evakuere tilskuerne, men det var for seint. Brennende ved falt fra taket og ned på tilskuerne. Røyken la et tjukt og nesten ugjennomtrengelig teppe over alle fluktveiene.

Det var totalt kaos.

Da tribunen var nedbrent og røyken hadde lagt seg, lå det 56 døde igjen. Tre av dem ble funnet på toaletter der de var sperret inne. 27 av dem ble funnet ved utgangene - de døde da de prøvde å flykte. To eldre mennesker døde mens de fortsett satt i sine seter. Noen ble knust da de prøvde å krype under tribunene og unnslippe den veien.

Sigarettglo trolig årsaken

265 mennesker ble behandlet for skader etter den ufattelige tragedien.

- Jeg forstår ikke at noen i det hele tatt kunne komme seg ut herfra i live, og jeg føler meg nesten skyldig fordi jeg kom meg unna når så mange ikke klarte det, sier én av de overlevende.

Umiddelbart satte man tragedien i sammenheng med tribunevolden og urolighetene som preget engelsk fotball på den tiden. Samme dag ble to tilskuere drept på tribunen i en kamp i Birmingham.

Men denne gangen var årsaken en helt annen.

Etterforskningen viste at brannen hadde startet i noe gammelt og tørt rusk under tribunen. Trolig har noen mistet en sigarett ned gjennom en sprekk. Klubben hadde året før blitt advart mot brannfaren ved akkurat dette.

De fleste av brannslokkingsapparatene var også fjernet – dette fordi klubben hadde hatt flere episoder der apparatene var blitt misbrukt av pøbler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbud mot tre-tribuner

Som følge av denne brannen ble det umiddelbart innført forbud mot å bygge tribuner eller tribuneseksjoner i tre.

Det ble også umiddelbart startet et fond som samlet inn penger til ofrene for brannen. Ett av tiltakene for å skaffe penger var en kamp mellom VM-finale-lagene i 1966, England og Vest-Tyskland, med de samme startoppstillingene som den gang.

Valley Parade ble bygget opp igjen og tatt i bruk igjen 14. desember året etter. Fasilitetene er nå moderne, men det gamle klubbhuset står der fortsatt som et minne.

Mer Dagsrevy-video fra brannen:

Video VALLEY PARADE 2

Dagsrevyens innslag 12. mai 1985

Verst i England

Dette var den verste tragedien som til da hadde rammet engelsk fotball, og den nest verste i hele Storbritannia. Bare tragedien på Ibrox Park i skotske Glasgow i 1971, der 66 mennesker mistet livet, var ”verre”, målt i antall døde.

Bare to-tre uker etterpå omkom 39 mennesker i europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus på Heysel stadion i Brussel. Og fire år seinere mistet 96 mennesker livet på Hillsborough stadion i Sheffield - også det i Yorkshire.

Bradford-brannen manglet Heysels europeiske rekkevidde og innslag av fyll og tribunevold, og den manglet Hillsboroughs omfang og raseri mot politiets og myndighetenes hjelpeløse håndtering. Det var "bare" en ulykke.

Derfor er den blitt "den glemte tragedien".

Fotball

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten