Hopp til innhold

Syklistene dokumenterer basketak med bilister

På vei til jobb ble Morten How Lode presset i asfalten av en bilist. Med kamera på sykkelen har syklistene nå begynt å dokumentere kampen som foregår i norske gater.

På vei til jobb ble Morten How Lode presset i asfalten av en bilist. Med kamera på sykkelen har syklistene nå begynt å dokumentere kampen som foregår i norske gater.

Morten How Lode dokumenterer sin vei til og fra jobben med et videokamera plassert på hjelmen.

Morten How Lode

Sykkelentusiast Morten How Lode.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I to år har How Lode syklet og filmet turene til og fra jobb i Oslo. Opptakene deler han på Youtube og Facebook for å vise hvordan verden ser ut fra sykkelsetet.

– Det er for å ha en slags ferdsskriver, hvis det skulle skje en ulykke. Det var i hvert fall slik det begynte. Etter hvert har det blitt at jeg har lagt ut ting på nett for å vise ting i trafikken fra syklistens perspektiv, sier How Lode til nrk.no.

Flere av opptakene som legges ut på sosiale medier viser grove sammenstøt mellom bilist og syklist. Et klipp viser blant annet en bilist som drapstruet en syklist.

Frustrasjonen går begge veier

Carina Wahlberg har bygatene og landeveien som arbeidsplass, som bilbud i sykkelbyen Sandnes må hun være på vakt hele veien.

– Det er litt provoserende. Jeg blir sint innvendig. Det er så unødvendig å risikere sine egne liv når de sykler sånn, sier Wahlberg.

Daglig diskuterer hun og sjefen Helge Larsen skumle episoder de opplever i trafikken, og de har ingen sans for at folk nå sykler rundt i trafikken med kamera som vitne.

– Det synes jeg er helt på trynet. Hvis vi skulle ha filmet alt det som skjer hos oss, så hadde det vært mye gru og skrekk, sier Larsen.

– Folk skifter personlighet i trafikken

Trond Hegglund er syklist og psykolog, han mener folk skifter personlighet i trafikken, og oppfører seg på en måte de ellers aldri ville ha gjort.

Trond Hegglund

Psykolog Trond Hegglund.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Folk tar det veldig personlig. Hvis noen tar min veibane, så opplever en det som en krenkelse. Da båndtenner man av og til, sier Hegglund.

– Ubevisst er det kanskje noe med det at folk tenker: Kanskje skulle jeg ha syklet jeg også, men han har vilje til å gjøre det. Jeg misunner han det, sier psykologen.

Burde vært mer vennskapelig

– Hadde vi vært like vennskapelige med hverandre i trafikken, som vi er kantinen, så hadde risikoen og antall ulykker gått betraktelig ned. Det er jeg helt sikker på, sier Hegglund.

How Lode ser at det finnes villmenn i begge leirer.

Kameraet på hjelmen har også fanget opp gylne øyeblikk, hvor syklister og bilister tar hensyn til hverandre.