Hopp til innhold

Vil stjele fra både venstre- og høyresiden

Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet De Grønne er klar for å stjele stemmer fra Arbeiderpartiet og Høyre foran høstens valg, og mener partiet ikke er noen direkte konkurrent til småpartiene.

Torfinn Ingeborgrud

Miljøpartiet De Grønnes bystyrerepresentant i Stavanger, Torfinn Ingeborgrud, satser på sofavelgeren og de som før har stemt på de store partiene.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Sperregrenser er noe som kan brytes begge veier – vi har tenkt å bryte fra nedsiden. Det kommer nye medlemmer til hver uke, sier Miljøpartiet De Grønnes andrekandidat Rogaland, Torfinn Ingeborgrud.

Miljøpartiet De Grønne er på full fart mot Stortinget. Ifølge en meningsmåling bant Oslo-velgere utført av Klassekampen i juni, vil Miljøpartiet De Grønne få inn én representant fra Oslo. Også i Trondheim er målingene positive.

Kamp mellom småpartier

Stortingsvalget til høsten blir en kamp mellom småpartiene SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne. Alle er ute etter miljøstemmene.

Men Ingeborgrud ser ikke på Miljøpartiet som en direkte konkurrent til de andre miljøpartiene.

– Vi prøver å ta stemmer fra de store partiene som ikke har en anstendig miljøpolitikk. Vi prøver å ta mest fra Høyre, Ap og sofavelgere – der er det mye å hente, sier Ingeborgrud, som også sitter i bystyret i Stavanger.

– Mer enn partiprogrammet

Heidi Bjerga i Sandnes SV mener imidlertid ikke det bare er for miljøbevisste velgere å stemme på partiet med best miljøpolitikk i programmet.

Velgere bør tenke over samarbeid og avtaler som kan påvirke miljøpolitikken.

– Et nytt miljøparti har mye å gi og mye som de vil. Vi har sittet i regjering i åtte år og er ikke så tydelige i miljøprofilen fordi vi samarbeider med et større parti.

– Men folk må ta stilling til om de vil ha en venstre- eller høyreside. For eksempel sier Miljøpartiet De Grønne at de kan samarbeide med høyresiden, og da får du ikke den miljøpolitikken som venstresiden står for, sier hun.

Ønsker grønn blokk

Heller enn en blå og rød blokk, ønsker Miljøpartiet De Grønne seg en grønn blokk på Stortinget.

– Miljøpartiet har sendt en invitasjon til de andre småpartiene som har gode miljø- og klimapunkter, for å arbeide for en grønn blokk på Stortinget. Men dette er har de ikke svart på. SV har jo bundet seg til et stort fossilt parti og KrF har bundet seg til annet stort fossilt parti, sier Ingeborgrud.

Miljøpartiet de Grønne har valgt og ikke binde seg til noen avtale med et stort parti, og holder kortene nærme brystet når det gjelder hvem de er villig å samarbeide med om partiet kommer inn på Stortinget.

– Ekstra vanskelig i Rogaland

For veien til Stortinget er lang – og den er enda lengre i Rogaland, skal vi tro Erik Thoring i Naturvernforbundet i Rogaland.

Rogaland er ikke kjent for å være det enkleste fylket å samle sterke miljøstemmer i, mener han.

– Dette er tradisjonelt et entreprenørfylke. Det å bygge opp ting er noe som har bred støtte i befolkningen, sier Thoring.

Også Heidi Bjerga i SV påpeker at miljøfokuset ikke står som nummer én hos mange av velgerne.

– Det bekymrer meg at folk er lite opptatt av miljø når de går til stemmelokalet. De diskuterer mye miljø fram til valget, men valgdagen stemmer de på de store partiene, sier Bjerga

Håper på miljøløft

Thoring ønsker uansett miljøpartiet velkommen. Han håper dette kan være med å løfte miljø høyere opp på den politiske prioriteringslisten.

– Det at det nå kommer inn andre aktører som fokuserer på miljø, tjener også vår sak, så vi ønsker all debatt velkommen, sier han.