Det er duka for langhelg med høytidsdager på rekke og rad; fra pinseaften lørdag til nasjonaldagen tirsdag 17. mai.
Gode fridager for mange, men som også kan skape litt hodebry og nøye planlegging for å få blant annet matinnkjøp i boks.
– Vi er veldig spent på når alle folkene kommer for å handle for helga, og frykter et vanvittig kaos på parkeringsplassen og inne i butikken på lørdag, sier Alexander Hauge, kjøpmann på Meny Hillevåg i Stavanger.
Vinmonopolet stengt fire dager på rad
Butikkene stenger tidlig lørdag og åpner ikke dørene igjen før onsdag morgen.
Vinmonopolet er stengt pinseaften, og holder dermed portene igjen fra fredag ettermiddag til onsdag morgen.
Kjøpmannen i matbutikken i Stavanger har planlagt godt for å ha de riktige varene i hyllene. For hva er det kundene legger i handlekurva før langhelg og nasjonaldag?
– Vi har blant annet fått på plass 1.500 pakker pølser, mye jordbær, is og roastbiff som skal skjæres fredag og lørdag, sier han.
Frykter kaos-lørdag
Det kan bli god omsetning for mange matbutikker når nordmenn skal hamstre mat og drikke, men det er også utfordringer.
– Vi kan brenne inne med varer, at vi rett og slett ikke får alle varer ut i butikk. Vi jobber grytidlig morgen og sene kvelder for å ha ting på stell, men jeg frykter kaos hvis alle kommer på samme tid, sier Hauge.
Kjøpmannen har et klart råd til folket:
– Prøv å få unnagjort de innkjøpene som er mulig før lørdagen, sier han.
I 2024 blir det også langhelg med pinse og 17. mai, men da kommer 17.mai på fredagen, og butikkene har åpent lørdagen.