Hopp til innhold

Her er TV-påsken på NRK

Fengende britisk krim, dokumentarfilmer, konserter, gudstjenester og tradisjonsrike Påskenøtter fyller skjermen på NRK. Og selvsagt blir det Påskemorgen for de minste.

Påskenøtter 2015 PÅSKENØTTER 2015

30. mars er Øystein Bache og Rune Gokstad i gang med årets 'Påskenøtter'.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Barna først! Hver morgen i påsken ønsker Selda Ekiz og Christer Johnsgård velkommen til sitt utendørs Påskemorgen-studio i Tromsø, med konkurranser, gode filmer og gjester. Selda skal ha et eget laboratorium der hun gjør kule eksperimenter, og Christer arrangerer fotballskole med en spesiell vri.
Påskemorgen , NRK Super, 28. mars – 6. april.

Kriminelt spennende påskeuke

Påskekrimmen på NRK er en viktig tradisjon i mange hjem, og i år blir det krim på NRK hver kveld i påskeuken. Først ut er serien «Prey», der kriminalbetjent Marcus Farrow (John Simm) blir mistenkt og arrestert for å ha drept kona og sønnen. Han er uskyldig, og når muligheten byr seg, rømmer han fra politiet. Farrow gjør alt han kan for å finne sannheten og renvaske seg, mens etterforsker Reinhardt er hakk i hæl.
Prey , NRK1 30. og 31. mars.

Prey

John Simm spiller politimannen Marcus Farrow som plutselig befinner seg på rømmen i påskekrimmen 'Prey'.

Foto: Ben Blackall

Den andre krimserien er britiske Arthur og George. I 1906 er Sir Arthur Conan Doyle, skaperen av Sherlock Holmes, i sorg etter tapet av sin hustru og lider av skrivesperre. Når han hører om den unge inderen George Edaliji, som har sonet en fengselsstraff for uhyrlige forbrytelser han selv mener han ikke har begått, vekkes Sir Arthurs interesse. Han møter George, blir overbevist om at han er uskyldig og setter seg fore å bevise at inderen er utsatt for et justismord. Men etter hvert får Sir Arthur bange anelser. Er det noe George skjuler?
Arthur og George, NRK1 1. og 2. april

Krim-uken avsluttes med tre nye episoder av kriminalserien «Foyle», med nye, krevende mordgåter. Blant historiene som skal nøstes opp denne påsken, er en drapssak som knyttes til Nürnbergprosessen, rasistisk motiverte angrep i forbindelse med opprettelsen av staten Israel, samt attentatforsøk på en MI5-agent. I rollen som Foyle selv finner vi Michael Kitchen, og ved hans side står den dyktige og trofaste Sam (Honeysucle Weeks).
Foyle (1:3) , Foyle (2:3) , Foyle (3:3) , NRK1 3, 4 og 5. april.

Foyle

Christopher Foyle (Michael Kitchen) og Sam (Honeysuckle Weeks) løser nye mysterier i påsken.

Foto: Eleventh Hour Films & All3Media Int

TV-kvelder for hele familien

Øystein Bache og Rune Gokstad serverer en fiffig nøtteblanding hver kveld i påsken. I år har de to reist både til lands, til vanns, og i luften for å lage morsomme oppgaver for hele familien. Her blir det utfordringer for alle aldersgrupper.
Påskenøtter , NRK1 30. mars til 6. april.

I år arrangeres ESC for sekstiende gang. For å feire denne begivenheten har BBC invitert noen av de største artistene for å fremføre sine hits i et storslått show fra London. Bobbysocks er selvskrevne gjester, og de får selskap av bl.a. Johnny Logan, Brotherhood of Man, Herreys, Nicole, Anne-Marie David, Olsen Brothers og fjorårsvinneren Conchita Wurst. Programledere er Graham Norton og Petra Mede.
Eurovision Song Contest 60 år , NRK1, 4. april.

EUROVISION SONG CONTEST 60 ÅR EUROVISION SONG CONTEST 60 ÅR

Vi feirer Eurovision Song Contest 60 år påskeaften, og programledere er Graham Norton og Petra Mede.

Foto: SVT/BBC/Eurovision / SVT/BBC

Hege Schøyen, Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess byr på en komisk helaften fra Latter på Aker Brygge. Det blir kjappe replikker, vanvittige karakterer, musikalsk humor og ikke minst latter.
«Latter på latter», NRK1, 6. april.

Til høsten fyller Kåre Willoch 87 år. Ennå er engasjementet hans stort, han har full avtalebok, og han er en aktiv debattant. Dette programmet er Kåre Willochs egen kommentar til eget, levd liv.
Willochs historie , NRK1, 5. april.

Kåre Willochs historie KÅRE WILLOCHS HISTORIE

Vi møter Kåre Willoch på NRK1 påskedag.

Foto: NRK / NRK

Sporty påskespesial

Etter et mislykket OL i Sotsji og fyllekjøringen 4. mai, hadde Petter Northug jr. stort press på seg idet han gikk inn i det som skulle bli et jubel-VM. Vi var med langrennskongen under hans viktigste mesterskap noen sinne. Bli med bak lukkede dører og opplev hvordan han og teamet jobber mellom triumfene og nedturene. Hva skjedde egentlig bak kulissene?
«Northugs triumf», NRK1, 29. mars.

Påsken byr også på et gjensyn med verdens beste skijenter, i en ny spesialsending fra VM i Falun. Verdensmesterskapet endte med fem av seks mulige gull. For noen ble det et jubelmesterskap, men for andre gikk ikke ting helt som planlagt. Marit Bjørgen, Therese Joahug og resten av jentene forteller om opplevelsene under tidenes mesterskap, og vi får følge familiene deres gjennom nedtur og store seire.
«Verdens beste skijenter», NRK1, 1. april.

Påskens budskap

Foldnes kyrkje åpner dørene for NRK, og vi starter palmesøndagen med familiegudstjeneste med sokneprest Terje Aannerød og kapellan Petter A. Ekerhovd-Ottersen. Organistene Endre Dåvøy og Elilne Olsen har ansvar for musikken og har med seg Nordre Fjell og Fjell barne- og tweenskor med solist og band.
Påske i Foldnes kyrkje NRK1, 29. mars.

På langfredag vender vi tilbake til Foldnes, og gudstjeneste på det de i England kaller Good Friday. Kapellan er Bjarte Nese, og organist Endre Dåvøy har det musikalske ansvaret. Med seg har han Marianne Juvik Sæbø, en sangkvartett fra Fjell sokn med band og Ten Sing Lukas med band.
Påske i Foldnes kyrkje NRK1, 3.april.

Foldnes kyrkje PALMESØNDAG I FOLDNES KYRKJE

Foldnes kirke er arena for gudstjenestene palmsøndag, langfredag og påskedag på NRK1 og NRK P1.

Foto: Alrik Velsvik/NRK / Alrik Velsvik/NRK

Tradisjonen tro overfører NRK Påskenattsmessen med pave Frans i Vatikanet, direkte fra Peterskirken i Roma. Gunnar Grøndahl kommenterer fra studio i Oslo, sammen med ham er Pål Bratbak, sogneprest i St. Olav domkirkemenighet i Oslo.
Påskenattsmesse fra Roma, NRK2, 4. april.

Påskedagen byr på høgtidsgudsteneste med kapellanene Bjarte Nese og Petter A. Ekerhovd-Ottersen. Organistene Endre Dåvøy og Eline Olsen har det musikalske ansvaret og har med seg Vokalensemblet Sotra Reviderte, Fjell kyrkjebrass, Heidi Lambach, trompetistene Bård Leganger Landro og Camilla Bjerke, med band.
Påske i Foldnes kyrkje NRK1, 5. april.

I hovedscenen 5. april får vi oppleve et av påskens mest sentrale verk på en helt ny måte. Her har den verdensberømte regissøren Peter Sellars dramatisert Johannespasjonen med kor og solister som spiller ut handlingen som stilisert teater. En gripende forestilling som ble en enorm suksess både blant publikum og presse. Et "drømmeteam" av solister inkluderer Camilla Tilling, Magdalena Kozená og Roderick Williams, sammen med Rundfunkchor Berlin og Berliner Philharmoniker. Presentert av Arild Erikstad.
«Hovedscenen: JS. Bach - Johannespasjonen» NRK2, 5. april.

Stort dokumentartilbud i påsken

«Mysteriet Maria Magdalena» er en britisk dokumentar om Bibelens mest gåtefulle og kontroversielle figur. Hun er til stede ved Jesu korsfestelse og hun er vitne til hans oppstandelse. Hvorfor blir hun først og fremst husket som den prostituerte kvinnen som forførte Jesus Kristus? Melvyn Bragg avdekker den virkelige historien bak Maria "Magdalenas legendariske status", på NRK2 31. mars.

The Mystery of Mary Magdelene

Melvyn Bragg forteller oss den virkelige historien om Maria Magdalena på NRK2 .

Foto: Photographer

I dokumentarserien Jesus, kristendommens hærfører , får vi hele historien om hvordan Jesu’ lille og ukjente jødiske sekt gikk fra å være en forfulgt minoritet til å til slutt bli den offisielle religionen i det mektige Romerriket. Hvordan kunne det skje, og i løpet av bare 400 år? Med politisk ustabilitet, maktkamper og sivil uro som bakteppe prøver dr Michael Scott og en gruppe bibelforskere å finne svar.
NRK 2, 1., 2. og 3. april.

Jesus, kristendommens hærfører

Dokumentarserien 'Jesus, kristendommens hærfører' på NRK2 byr på dramatiserte scener.

Foto: unknown

"I skuggen av stjernene" ("20 feet from stardom") er den fengslende fortellingen om korsangerne bak noen av de største musikalske legendene i dette hundreåret. Den prisvinnende regissøren Morgan Neville har laget en film som både er en hyllest til stemmene som gav form og stil til populærmusikken, og en framstilling av konfliktene, oppofringene og påskjønnelsene i en karriere der en alltid vil være en del av bakgrunnen. NRK2, 1. april.

I skuggen av stjernene

Merry Clayton er en av dem vi møter i 'I skuggen av stjernene' på NRK2.

Foto: Selmer Media AS

«Eg stansar tida» vever de poetiske dagboksnotatene til Vladislav Mikosha sammen med musikk til en fengende filmopplevelse. Mikosha var fotograf i den sovjetiske arméen under den andre verdskrigen. Bildene hans skildrer den heroiske motstanden ved Svartehavet og de blodige angrepene på Sevastopol og Krim. Våren 1943 kommer han til Hollywood hvor han møter Ingrid Bergman, Frank Capra, Hedy Lamarr og Charlie Chaplin. Men Mikosha vil hjem til fronten. NRK2, 2. april

I den svenske dokumentaren «Laleh – jeg går min egen vei» kommer vi tett på en av Sveriges mest hyllede, men samtidig mest private artister. Laleh forteller om oppveksten i Iran, om flukten til Sverige og om ungdomsårene. En film om liv og død, men også om musikken som en personlig prosess. (NRK2, 4. april).

Laleh -

Påskeaften på NRK2 kommer vi tett på den svenske artisten Laleh.

Foto: Gustaf Thorn

«Europas syke økonomi» ser nærmere på blant annet Hellas, et av flere kriserammede land i Europa som har mottatt store lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Samtidig har långiverne gitt enorm makt til den såkalte Troikaen: IMF, Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen. Troikaen tvinger Hellas og de andre kriselandene til å føre en politikk som river fra hverandre den sosiale strukturen i landene, og det uten at Troikaen selv blir stilt til offentlig ansvar. Journalist og forfatter Harald Schumann intervjuer ministre, parlamentarikere, økonomer og bankfolk, men også ofrene for denne politikken. Hvem har dratt mest nytte av innstrammingstiltakene? (NRK2, 31. mars).

Europas syke økonomi

Vi møter den tyske journalisten og forfatteren Harald Schumann i «Europas syke økonomi» på NRK2.

Foto: New Docs

«Vilhelm erobreren» var mannen som samlet Normandie. Han regjerte fra 1027 til 1087, og i løpet av disse 60-årene endret han kartet over Europa. Han var like mye en mann for krig som for fred, for religion som overtro, og han var alltid i konflikt med barna sine. Denne franske dokumentaren forteller historien gjennom fakta og dramatiseringer. (NRK2, 30. mars).

Vilhelm Erobraren

Den franske dokumentaren 'Vilhelm Erobreren' på NRK2 byr på flotte dramatiseringer.

Foto: Les Films d'ici

Filmer på NRK3

På NRK3 vises en rekke filmer i påsken, med hovedvekt på thrillere og action. Blant titlene på plakaten er thrilleren "Green Zone" (30. mars), actionfilmene "Game of death" (30. mars) og "Running Scared" (2. april), thrillerne "Parfymen" (1.april) og "Chloe" (2.april), actionfilmen "Underworld" (4.april), komedien "Bridesmaids" (5.april), og den norske krigsfilmen "Into the White" (6.april, også tilgjengelig på tv.nrk.no).

Into the White

Stig Henrik Hoff i den norske krigsfilmen'Into the White' som blir å se på NRK3 og tv.nrk.no i påsken.

Foto: Zentropa International Norway

Med forbehold om endringer

NRK Strategi, Kommunikasjonsavdelingen

Marienlyst, 13. mars 2015