Hopp til innhold

Lederulven Ask på Langedrag er død

Mange hundre tusen nordmenn har fulgt ulven Ask på Langedrag i Buskerud. Nå sørger fjellgården over tapet av den populære lederulven.

Tuva Thorson med ulvene på Langedrag

Tuva Thorson med lederulven Ask på Langedrag.

Foto: Fotograf Tor Lindseth / Se og Hør

Den 14 år gamle ulven ble født i naturparken og mange hundre tusen nordmenn har fulgt han og livet på fjellgården gjennom en TV-serie på NRK i 2001. Rundt 900 000 besøkende har vært på Langedrag i Asks levetid.

Både barn og voksne har latt seg fascinere av Ask og de andre sosialiserte ulvene i samspill med rovdyransvarlig Frank André Soma og daglig leder Tuva Thorson.

– Det har vært en helt spesiell stemning og et tomrom etter at Ask døde, forteller daglig leder på Langedrag, Tuva Thorson. Irgas og Varg som er de to andre ulvene i flokken, har hatt Ask som sin leder.

Tuva og Frank André har hatt et helt spesielt forhold til Ask og de andre ulvene. De har blitt akseptert som en del av flokken og blir hilst med slikking i munnviken.

– Han har vært veldig tydelig overfor de andre ulvene på at det er han som har hatt førsterett til å hilse. Nå blir det spennende å se hvem som overtar plassen som lederen. Det er en rangstige i ulveflokken og de som har vært under Ask vil nå finne sin nye plass, sier Tuva.

Døde av alderdom

Ask var 8 dager gammel da Frank André og Tuva begynte å sove med han for å skape tillit. Nå var han blitt en gammel mann og hadde vondt for å gå. Tuva pleide å fortelle de besøkende på fjellgården at Ask var som en 97 år gammel mann.

– Den siste uken har vi sett at det ikke går lenger. Han fikk en lammelse bak som gjorde at vi forsto at han ønsket å si takk for seg. Han søkte vekk denne søndagen og la seg til. Vi så ingen grunn til at det skulle trekke ut, så han fikk smertestillende og innsovningsmedisin av veterinæren.

Reddet av Ask

Frank André Soma har bodd og jobbet på Langedrag i 16 år. Han var der da Ask ble født og sier at det har vært spesielle dager.

– Jeg sov med Ask og søsteren Embla i soveposen i ukevis. De krøp opp når de skulle ha melk.

Frank André Soma med ulven Ask på Langedrag

Frank André Soma med ulven Ask.

Foto: Langedrag

– Har du aldri vært redd?

– Nei, men jeg har alltid hatt respekt for Ask som lederen. At han var lederen og at jeg var en av flokken fikk jeg bevist da jeg kom inn til dem en morgen i 2006. Embla gikk til angrep på meg. Da kom Ask og de andre ulvene meg til unnsetning. De jaget Embla vekk og Ask holdt seg rundt meg til han så at jeg var ok.

Mye å lære av Ask og ulvene

Ulven er født sky, men fordi Tuva og Frank André begynte å sove med Ask og søsteren Embla ble ulvene vant til mennesker. De første årene fikk også folk som besøkte Langedrag komme inn til dem. Men da de ble kjønnsmodne to år gamle, signaliserte de at de ikke var som hunder og at de ikke ønsket andre inn i flokken.

– Vi tenkte at det ikke er riktig å ta inn hvem som helst, de skal få være ulv og ikke hund. Vi begynte å se nærmere på signalene, hvordan de smalnet øynene, brukte halen og ørene og hvordan de flekket tenner.

– Dere lærte språket til ulvene?

– Ja, vi lærte å se hvordan ulven kommuniserer og lærte de små signalene å kjenne. Dette er kunnskap vi har tatt med oss og lært videre. Det er mange som er redde for ulven, og det blir viktig å forstå dem slik at vi kan møte dem på rett måte.

– Hvorfor var Ask så spesiell?

– Han hadde en trygghet, en ro, en bestemthet og en mykhet som gjorde han til en god leder. Han var tydelig, varm og bestemt, akkurat som en god leder skal være i menneskets verden også.

Snart nye ulver på Langedrag

Til høsten kommer det en ny avlstispe til Langedrag. Hun skal inn til de ville ulvene. Det håper de skal resultere i nye valper til våren.

I dag kan publikum bare komme inn til de såkalt ville ulvene, de som ikke ser på mennesket som en del av sin flokk. De er vant til mennesker, men ikke på samme måte som ulvene i den "sosialiserte gruppen", som Ask var lederen for. Når mennesker kommer inn til disse ulvene går de først vekk, men ulvene kommer tilbake av nysgjerrighet.

I serien "Vi på Langedrag" ble livet til fjells fulgt gjennom et helt år, filmet av Arne Nævra. Serien ble en stor suksess med 600.000–800.000 seere hver uke. Den ble første gang vist på NRK1 i 2001.