Tidlig onsdag ettermiddag møtte den siste kua sitt endelikt ved Nortura Namsos. Snart står bare 17 av 41 slakterier for firbeinte dyr igjen, skriver Nationen.
Konsernet er i gang med store kutt og effektiviseringsprosesser for å gjøre seg mer konkurransedyktige.
– Det er viktig å få ned kostnadene mest mulig og raskest mulig, også med tanke på at internasjonal konkurranse banker på døra. Sterk konkurranse i butikkene er også inspirerende, sier Sveinung Svebestad, styreleder i Nortura.
Lønnsomhetsprogrammer har mål om å bedre driften med 2,5 milliarder kroner innen utgangen av 2012, skrev NTB tidligere i år.
Modernisering eller nedleggelse
Matgiganten Nortura ble dannet i 2006 da samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge slo seg sammen.
I 2001 hadde de to til sammen 41 slakterier for ku og gris. I løpet av 2011 skal antallet ned i 17.
I stedet for de små kommer et storslakteri inn på Malvik i Sør-Trøndelag. Nortura har investert 500 millioner kroner i det 20.000 kvadratmeter store anlegget, som åpnet denne uka og skal slakte 83.000 storfe og 185.000 småfe årlig.
Med nedleggelsen i Namsos har de bare ett anlegg for stor- og småfeslakt igjen i Trøndelag. I tillegg har de investert 100 millioner i griseanlegget på Steinkjer.
Konsernet har nå kuttet ferdig nord for Dovre.
– Dyrevelferden skal og må ivaretas. Åttetimersregelen for inntransport gir helt klart noen begrensninger. Men vi kan på ingen måte love evig liv til alle fabrikkene våre i Sør-Norge. Det er fremdeles stor overkapasitet på å slakte i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Nationen.
Harde kutt
Kjøttoverskuddet i markedet er fortsatt stort og bidrar til å hemme prisveksten i år
Da Nortura la fram sitt årsresultat for 2009, fortalte styreleder Sveinung Svebestad og konsernsjef Geir Olav Opheim om utfasing av en rekke fabrikker, omstilling av 1.000 ansatte og hard trimming av kostnader.
Resultatet etter skatt var på 107 millioner kroner, mot et underskudd på 14 millioner året før. Omsetningen økte i år, sammenlignet med 2009, men også i perioden januar-april i år gikk Nortura 48 millioner kroner i minus.
Nortura skal på sikt også investere mer. De anleggene som ikke legges ned, skal moderniseres. For å skaffe mer egenkapital økte de i april innskuddsandelen for eierne i samvirket med 12.000 kroner.
Kutter i fjærkre
Når den store omstillingen for slakterier for firbeinte dyr nå nærmer seg slutten, skal Nortura i løpet av høsten fatte avgjørelser om nedleggelser av fjærkreanleggene sine.
Sju av disse går en usikker framtid i møte, blant annet vil enten anlegget på Elverum eller i Rakkestad avvikles.
Vi skal meisle ut den mest kostnadseffektive og konkurransekraftige egg- og kyllingstrukturen i Norge i et 2030-årsperspektiv, sier konsernsjef Opheim til Nationen.