Hopp til innhold

Vil betale skatt – får pengene rett i hånden

«Juan» tjener under tariff, måtte mase seg til arbeidskontrakt og har aldri fått en lønnsslipp som bekrefter at han betaler skatt. Likevel fraråder Fellesforbundet ham å ta opp kampen for rettighetene sine.

"Juan" måtte mase seg til arbeidskontrakt

FRUSTRERT: – Jeg har fått penger inn på konto to eller tre ganger. De fleste gangene har han betalt meg kontant – i cash. Noen ganger fem tusen kroner, noen ganger to tusen kroner, sier denne mannen, som reagerer på praksisen i malerfirmaet han jobber for. Han kom til Norge for ett år siden, og føler ikke han har noe valg når det gjelder jobbsituasjonen sin.

– Jeg har fått penger inn på konto to eller tre ganger. De fleste gangene har han betalt meg kontant – i cash. Noen ganger fem tusen kroner, noen ganger to tusen kroner, sier han.

NRK treffer mannen, som opprinnelig kommer fra et afrikansk land, på et hemmelig sted i Oslo. Etter å ha bodd tolv år i Sør-Europa kom han og kona til Norge i september i fjor. Mens kona fikk jobb som renholder på et sykehus med ordnede arbeidsforhold, har det ikke vært like enkelt for «Juan».

Fikk beskjed om å vente

Oppussing

– USERIØSE: Fagbevegelsen fremhever malerbransjen som spesielt ille innenfor bygg og anlegg. Problemet med useriøse firmaer som unndrar skatt og behandler ansatte er økende.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Med maler-fagbrev fra landet han har vært bosatt i de siste årene, var han fornøyd da han fikk jobb i et mindre malerfirma etter noen måneders jobbsøking. Firmaet virket seriøst, og betingelsene han ble forespeilet hadde han ingenting å si på. Men gleden gikk fort over i frustrasjon.

Lønnen begynte på 90 kroner timen, og kontrakten han var lovet av sjefen lot vente på seg. Først tre måneder senere fikk han kontrakt. Da var lønnen steget, men fortsatt under tariff. Lønnen varierer fra måned til måned, den gis stort sett i kontanter rett i hånden, og han har ennå til gode å se en lønnsslipp som bekrefter at det er trukket skatt av inntekten.

– Jeg har fått penger inn på konto to eller tre ganger. De fleste gangene har han betalt meg kontant – i cash. Noen ganger fem tusen kroner, noen ganger to tusen kroner, sier han.

«Juan» forteller om vanskeligheter med å få ut penger fra sjefen sin.

– Han betaler når han vil og som han vil. Han sier at «du må vente og vente». Jeg har ikke fått betalt for alle timene jeg har jobbet, hevder han.


Som NRK i dag kan avsløre, har Skatt Øst de siste fire årene avdekket hele én milliard kroner i unndratte skatter og avgifter. Over halvparten av disse pengene knyttes til svart arbeid, og knyttes til organiserte kriminelle miljøer med røtter på Balkan. Utenlandske arbeidstakere med dårlige norskkunnskaper og begrenset kjennskap til det norske arbeidslivet er spesielt utsatt for de useriøse aktørene.

Frykter represalier

For «Juan» er det et nederlag å ikke betale skatt til samfunnet han er en del av.

– Jeg ønsker å betale skatt, men hver gang jeg ber om å få en lønnsslipp, sier han bare at alt er i orden, sier han.

Han føler situasjonen han har havnet i er vanskelig. Selv om han tjener dårlig, klarer han seg ikke uten de pengene han får. Samtidig er det vanskelig å få seg jobb. De fleste bedriftene han var i kontakt med da han kom til Norge, etterlyste referanser han ikke hadde. Skal han søke jobb igjen, tror han ikke bedriften han nå er ansatt i vil fremstå som en seriøs referanse. Og han frykter represalier fra sjefen sin dersom han får vite at han er på jakt etter ny jobb.

– Jeg er redd for situasjonen etterpå, jeg er redd det kan bli farlig for meg, sier han.

Odd Magnar Solbakken

Odd Magnar Solbakken i Oslo Bygningsarbeiderforening fraråder å gå til kamp mot useriøse arbeidsgivere som unndrar skatt. – Regelverket har skylden, og det er frustrerende, sier han.

Foto: NRK

«Juan» kontaktet Oslo Bygningsarbeiderforening, som er godt kjent med slike situasjoner. Ukentlig har leder Odd Magnar Solbakken fortvilte, utenlandske bygningsarbeidere innom lokalene. Han karakteriserer situasjonen til «Juan» som håpløs.

– Han står i en helt håpløs situasjon. Fordi han får all lønnen kontant, har han ikke bevis på at skatten er betalt. Og da risikerer han å måtte betale skatten sin en gang til på det han eventuelt er trukket. Og alt tyder på at dette firmaet driver svart og ikke innberetter skatt til myndigheter i det hele tatt. Han har jo konto, han har jo bedt om å få pengene der. Og han har ikke fått noen lønnsslipp, bortsett fra én, sier Solbakken til NRK.

Dette er et omfattende og økende problem, som ifølge Solbakken er spesielt utbredt i firmaer drevet av utenlandske eiere.

– Skatt og avgift ikke innbetalt, deler av lønn blir ikke innbetalt, du blir oppsagt på dagen, du får ikke noe oppsigelse, blir kanskje tildelt arbeid noen dager i uken og får ikke lønn for resten. Spesielt på malersiden er dette omfattende, sier han.

– Du er sjakkmatt

Likevel vil han ikke oppfordre «Juan» til å ta opp kampen for sine arbeidstakerrettigheter med sjefen. Slik lovverket er lagt opp, er det han – ikke firmaet – som har mest å tape på det, hevder Solbakken. Det aller beste er bare å komme seg ut av firmaet og ikke foreta seg noe mer.

– Antakelig har dette firmaet trukket skatt av ham på de pengene han får rett i hånden, men de blir ikke innberettet til skattemyndighetene. Og han har ikke noe dokumentasjon på at skatt blir trukket. Hvis dette blir oppdaget, må han betale skatt en gang til.

– Hvorfor er det han og ikke firmaet som blir straffet?

– Det er jo det som er det store problemet, regelverket er slik at det er lettere å ta han og ikke firmaet.

– Hva tenker du om at dette firmaet da går fri?

– Det er jo ille og fryktelig frustrerende. Og dette er ikke noe enkelt tilfelle, firma etter firma holder på sånn. Du får ikke gjort noe, du er sjakkmatt. Det er ofte slik i et kriminelt miljø.

– Hvem har skylden for at systemet er slik?

– Det er jo regelverket det er mangler ved. Men det er også betegnende ved samfunnet at det å drive firma er et av de eneste stedene hvor det ikke kreves kompetanse. Det eneste som trengs er at du kan skrive navnet ditt og få registrert i Brønnøysund, sier Solbakken.

Et annet problem er at fagbevegelsen sjelden får tatt opp disse sakene formelt. Arbeidere som protesterer eller fagorganiserer seg, får ofte sparken eller blir sendt hjem. At skattemyndighetene kobler dette til organisert kriminell virksomhet, forundrer ham ikke det minste. Han innrømmer at utviklingen til tider gjør at han som ivaretaker av bygningsarbeideres rettigheter føler seg maktesløs.

– Uansett hvilke tiltak som blir iverksatt er de foran, og vi hele tiden på etterskudd. Du blir frustrert når du ser folk dag etter dag bli utnyttet på det verste. Vi klarer ofte å kreve inn penger, men det dukker hele tiden opp nye saker. Man kommer aldri videre. Det er veldig betegnende at mellom 30 og 40 prosent av våre medlemmer er utenlandske medlemmer, mens 90,5 prosent av sakene vi fører er for utenlandske medlemmer, sier han.