Hopp til innhold

Varsler om rekordmange hvitvaskere

Du trur kanskje det er fiffen vest for Oslo som er verst, men i år er det flere hvitvaskere i Hedmark enn i Bærum og Asker.

Over hundre nordmenn trodde ved juletider i fjor at de var smarte når de tok sparepenga sine ut av banken for å unngå formueskatt. Men når de satte penga inn igjen på nyåret varslet bankene skattemyndighetene.

Over en milliard kroner

Aldri før har bankene meldt fra om flere hvitvaskinger av penger enn nå. Skatt øst har i år behandlet over 70 saker, noe som er mere enn noensinne.

De siste fem åra har 251 personer fått skattesmekk på pungen av Statt øst, etter å ha forsøkt å lure unna sparepenger. Til sammen har de forsøkt å unndra 1,1 milliard kroner.

Svindlerne er avslørt av hvitvaskingsmeldinger fra bankene etter at de tok ut penger fra banken før årskiftet og satt pengene inn igjen rett etter nyttår. Når pengene tas ut av banken før årsskiftet, kommer de ikke med på bankoppgavene som sendes til skattemyndighetene og blir ikke tatt med i selvangivelsen.

Penger

Penger, en typisk mye vil ha mer-sak

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Oslo og Hedmark verst

Det er Oslo som ligger på juksetoppen. Mer overraskende er det at Hedmark er nummer to på lista, foran rikmannskommunene Asker og Bærum.

– Det er overraskende, det har vi ikke opplevd før. De fire foregående åra har vi til sammen fått meldt inn fem saker fra Hedmark, i fjor var det åtte, sier skattekrimsjef i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Han mener det ikke nødvendigvis betyr at Hedmarkinger har fått lavere skattemoral det siste året, men tror forklaringa er at distriktsbankene har blitt flinkere til å varsle skattemyndighetene.

– Det er viktig og gledelig at bankene har blitt flinkere til å rapportere, for vi sjekker alle sakene som kommer inn, sier Kristiansen.

Dobbel straff

– Jeg stusser over at folk tar sjansen for risikoen for å bli oppdaget er skyhøy, sier skattekrimsjefen.

I snitt har de 71 hvitvaskerne i Skatt øst sitt område på Østlandet forsøkt å lure unna 4 millioner kroner fra formuebeskatning.

Det verste eksemplet i fjor er en mann som forsøkte å lure unna 45 millioner kroner i formuebeskatning. Han skulle i utgangspunktet ha betalt noe under 500 000 kroner i skatt.

Han ender nå opp med 60 prosent tillegg i straffeskatt, pluss tap av renter, og må betale dobbelt så mye som han trenger fordi han forsøkte seg på hvitvasking.

I tillegg avdekker ofte Skatt øst andre kriminelle forhold når de undersøker hvitvaskingssakene.

– Skattekrim følger opp alle slike saker og har i tillegg til de store formuene også avdekket millionbeløp i inntekter som ikke er oppgitt til beskatning. Det er overraskende at så mange prøver seg på denne metoden når de så lett blir avslørt, sier Kristiansen.

De 76 sakene i Skatt øst fordeler seg slik geografisk:

• Oslo: 44
• Asker og Bærum: 6
• Romerike: 8
• Follo: 3
• Østfold: 4
• Hedmark: 8
• Oppland: 3

Flere saker fra Innlandet