Hopp til innhold

Giske advarer mot å rokke ved den «norske modellen»

Mer privatisering og færre kommuner. Slik vil NHO unngå velferdskrise i Norge. Men regjeringa har liten tro på næringslivets krise-medisin.

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske er skjønt enige om at kommunesammenslåing med tvang ikke er veien å gå.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Å rokke vesentlig med den balansen vi har mellom en sterk offentlig sektor som sørger for grunnleggende velferdstjenester for alle, og et velfungerende privat næringsliv, jeg er ikke sikker på at det er oppskriften til suksess, sier næringsminister Trond Giske til NRK.no.

LES OGSÅ: Stoltenberg advarer mot «urimelige» lederlønninger

LES OGSÅ: Tror på vekst gjennom sammenslåinger

Tror ikke på NHOs løsning

Sammen med det meste som kan krype og gå av næringslivstopper og rikspolitikere deltok han på NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo i dag.

Hovedtema er effektivisering av offentlig sektor. For å få til det krever NHO tvangssammenslåing av kommuner og mer konkurranseutsetting av velferdstjenester. Kort sagt: de vil at færre kommuner skal kjøpe mer velferd fra private selskaper.

- Det er den dagsorden de ønsker å sette, men her er vi uenige, sier Giske.

- Vi er sterke forsvarere av den norske modellen. Den har vist seg mer konkurransedyktig enn noen annen, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: NHO vil ha større kommunar

Må effektivisere for å beholde velferdsstaten

NHO-president Kristin Skogen Lund

NHO-president Kristin Skogen Lund mener at velferden kan undergraves dersom offentlig sektor ikke effektiviseres.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Men ifølge NHO kan ikke dagens vekst i offentlig sektor fortsette. I verste fall undergraves velferdsstaten sakte, men sikkert, advarer organisasjonen.

– Norge har dobbelt så mange kommuner som Danmark og Sverige til sammen, selv om de har tre ganger så mange innbyggere som oss, sier NHO-president Kristin Skogen Lund.

Fra talerstolen kom NHO-presidenten med kritikk av at utgiftsveksten i offentlig sektor er større enn i våre naboland.

NHO mener at Norge har store utfordringer i tida framover, utfordringer oljepengene ikke kan beskytte mot.

En kombinasjon av lavere vekst, mangel på arbeidskraft, flere alderspensjonister og høyere velferdskrav venter framtidas næringslivstopper og politikere, advarer Skogen Lund.

– Uten omstilling kan også Norge havne i ubalanse, der kutt i sentrale velferdstjenester og mulige skatteøkninger blir nødvendig.

- Ikke det viktigste å fokusere på i dag

BI-professor Torger Reve stusser likevel over at NHO har valgt kommunesammenslåinger som et hovedtema for sin årlige konferanse.

– Når vi ser på alle de andre problemene ute i verden, er det kanskje ikke dette det som man bør være mest opptatt av akkurat i dag, sier Reve.

Torger Reve, BI-professor

BI-professor Torger Reve mener at NHO kunne funnet viktigere temaer for årskonferansen enn effektivisering av offentlig sektor.

Foto: Johan B. Sættem

Han vil likevel ikke kalle NHOs fokus på kommunesammenslåinger og effektivisering av offentlig sektor for navlebeskuende. Han mistenker at temaet skyldes at konferansen er planlagt for lenge siden.

– Men det som kunne ha vært mer interessant å fokusere på, er de internasjonale utfordringene som vil ramme Norge, og hvordan man øker effektiviteten i næringslivet. Det første har da også noen av foredragene vært inne på, sier Reve.

Han sier også at han i større grad savner at næringslivet retter søkelyset mot seg selv, og ikke bare peker på alle andre.

Kjos: – Det som fungerer i dag, fungerer ikke i morgen

Norwegian-sjef Bjørn Kjos var som vanlig konferansens blideste mann.

Kjos var imidlertid langt mer opptatt av at Norge beholder sin konkurranseevne, enn at kommuner slås sammen.

– Jeg tror den viktigste utfordringen for norsk næringsliv er å beholde konkurranseevnen internasjonalt.

Ifølge Kjos vil den internasjonale konkurransen om norske markeder bare øke i framtida. Samtidig må norske selskaper i større grad delta globalt for å overleve.

Bjørn Kjos, sjef for flyselskapet Norwegian

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener at det viktigste i alle sektorer er å beholde evnen til endring.

Foto: Johan B. Sættem

– Hvis ikke vi er konkurransedyktige utad, så kan vi heller ikke bli konkurransedyktige hjemme, sier Kjos.

Men han forstår samtidig at NHO ønsker at også kommunene må omstille seg.

– Jeg tror at kommunesammenslåinger må til for at kommunene skal ha et liv i framtida, de må effektiviseres. En liten kommune greier ikke kravene som internasjonaliseringa påfører dem, de er rett og slett for små.

– Det som fungerte i går kommer aldri i verden til å fungere i morgen. Hvis vi ikke tar den lærdommen innover oss, så kan vi virkelig være ute å kjøre på sikt.